Potvrdio advokat
31

Naser Keljmendi odbranu nastavlja sa slobode

Klix.ba
Foto: Rrokum.tv
Foto: Rrokum.tv
Osnovni sud u Prištini odlučio je ukinuti pritvor Naseru Keljmendiju te će se on od danas sa slobode braniti u slučaju optužbi za ubistvo Ramiza Delalića i organizovani kriminal.

Kako javlja kosovski list Koha Ditore, ovu informaciju potvrdio je Keljmendijev advokat Besnik Berisha rekavši da je "Specijalno tužilaštvo EULEX-a izgubilo bitku u vezi mjere pritvora Keljmendiju".

Odluka suda je konačna i na nju se ne može uložiti žalba, a optuženi se mora odazvati svakom sudskom ročištu iako ne mora sve vrijeme biti na Kosovu.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u julu 2014. optužnicu protiv Keljmendija za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenu prodaju rizičnih narkotika i psihoaktivnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi usmrćivanje Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo. Ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015.

Keljmendi se tada izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, optužujući bosanskohercegovačko pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje procesa.