Serge Brammertz u Srbiji
0

Napredak u saradnji, ostaje hapšenje Mladića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji s ICTY-em, ali i kazao da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje "najkritičnija oblast".

"Tokom perioda obuhvaćenog izvještajem Srbija je ostvarila značajan napredak u saradnji s Uredom tužioca", naveo je Brammertz u izvještaju o saradnji Srbije s Tribunalom u koji je imala uvid agencija Beta.

U izvještaju koji bi trebalo da predstavi u Vijeću sigurnosti UN-a 12. decembra Brammertz je ukazao da "najkritičnija oblast saradnje ostaje hapšenje bjegunaca".

Brammertz ističe da su "Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje u bijegu".

"Agencije zadužene za potragu za bjeguncima pojačale su napore i sada vode mnogo aktivnije i šire operacije potrage za bjeguncima i njihovim mrežama podrške", naveo je Brammertz.

Haški tužilac je također ukazao da su poboljšani "planiranje i koordinacija između različitih sigurnosnih službi koja je u prošlosti bila problematična".

"Međutim, rad sadašnjih vlasti je iskomplicirana potrebom da se prevaziđu propusti prethodnog rukovodstva civilnih sigurnosnih službi, posebno njihovog propusta da analiziraju i djeluju na osnovu dobijenih informacija", ističe Brammertz.

Tužilac je naveo da su mu srpske vlasti tokom posljednje posjete Beogradu 17. i 18. novembra predstavile operativne planove za lociranje i hapšenje bjegunaca.

"Ako bi se ti planovi uspješno primijenili, pojačao analitički kapacitet i zadržala neophodna politička podrška, dodatni rezultati bi mogli da budu postignuti", ocijenio je Brammertz i dodao da će tužilaštvo nastaviti tijesnu saradnju s vlastima "u nadi da će narednih mjeseci biti postignuti pozitivniji rezultati".

Brammertz je istakao značajan doprinos Vijeća za nacionalnu sigurnost i Akcionog tima u potrazi za bjeguncima. Hapšenje Stojana Župljanina i Radovana Karadžića je ocijenio kao "važnu prekretnicu u saradnji Srbije sa Uredom tužioca".

"Hapšenja su izvršile vlasti Srbije i predstavljaju rezultat poboljšane saradnje političkih i pravosudnih vlasti i sigurnosnih službi", navodi se u izvještaju.

Ocjenjujući da je saradnja Srbije u pristupu arhivima i dokumentima "generalno poboljšana", Brammertz je istakao da je u tome ključnu ulogu imao Nacionalno vijeće za saradnju s ICTY-em.

Brammertz je, međutim, naveo da je ograničen broj pitanja ostao da se riješi i u tom smislu istakao pitanje pristupa ključnim vojnim dokumentima vezanim za suđenje Momčilu Perišiću.

Tužilac je zato izrazio nadu da će ta dokumenta uskoro biti dostupna i ponovio da će pomoć Srbije u pružanju dokumenata i arhivskog materijala biti od ogromnog značaja za predstojeća suđenja visokim zvaničnicima.

Brammertz je također istakao veliku zabrinutost uticajima na svjedoke, u nekim slučajevima prijetnjama i nepojavljivanjem svjedoka pred sudom na dobrovoljnoj bazi, pa je u tom smislu najavio tijesnu saradnju s vlastima Srbije u rješavanju tih pitanja.

"Vlasti se ohrabruju da doprinesu stvaranju atmosfere koja bi olakšala pojavljivanje svjedoka na sadašnjim i budućim suđenjima", naveo je Brammertz i podsjetio da iskustvo pokazuje kako istražne sudije mogu da imaju efikasnu ulogu u osiguravanju svjedočenja i pojavljivanja haških svjedoka.