Hrvatska
0

Napisana presuda Glavašu na 157 stranica

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Presuda protiv Branimira Glavaša i ostalih za zločine počinjene nad srpskim civilima 1991. godine u slučajevima "selotejp" i "garaža" napisana je na 157 stranica, a njeno obrazloženje sudija Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović završio je upravo uoči odluke Suda BiH da Glavaša neće izručiti Hrvatskoj, javlja dopisnik Srne iz Zagreba.

Glavaš je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku osuđen na deset godina zatvora, osam godina dobio je Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić sedam, a Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić ostaće u zatvoru pet godina.

Ključni dokazi za osuđujuću presudu za "selotejp" bile su odbrane Magdićeve i Dragića koje su iznijeli u policiji, a zatim ih ponovili i prilikom ispitivanja kod istražnog sudije.

Iako su na suđenju tvrdili da su ti iskazi bili iznuđeni, sudija Horvatović je prilikom izricanja presude, 9. maja, istakao da su ih potvrdili i drugi svjedoci, ali i materijalni dokazi, čime je zatvoren krug indicija.

Na izricanje presude Glavaš nije došao, već je pobjegao u BiH. Prije nekoliko dana presudu je podigao njegov advokat Veljko Miljević, a ostale će ovih dana preuzeti advokati  drugih osuđenika.  Rok za žalbu je 15 dana nakon primanja presude.

Sud BiH odbio je molbu pravosudnih organa Hrvatske kojom potražuju izručenje Glavaša, uz obrazloženje da za to nisu ispunjeni zakonski uslovi, s obzirom da je on državljanin BiH, s mjestom prebivališta u Ljubuškom.

Poslije izrečene presude u Hrvatskoj, Glavaš je državljanstvo BiH dobio u decembru 2008. godine na osnovu člana 6 Zakona o državljanstvu, gdje piše da pravo na državljanstvo ima "dijete čija su oba roditelja bila državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja".
Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je nakon Glavaševog bjekstva zvanično zatražilo od BiH da ga izruči hrvatskim pravosudnim organima.