Oglasio se i Lavrov
32

Napeto na sjeveru Kosova: KFOR dao ultimatum Srbima, demonstranti zapjevali i donijeli pelene

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Okupljeni Srbi su nastavili demonstracije ispred zgrada općina u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i Mitrovici. Kosovska policija je pokušala rastjerati demonstrante, a prisutni su i pripadnici KFOR-a.

KFOR za sada drži situaciju potpuno pod kontrolom. To čine ne samo s raspoređenim jedinicama, već i kroz krizne pregovore na terenu. Pripadnici KFOR-a su dali ultimatum demonstrantima, ukoliko se ne povuku kazali su da će biti primorani upotrijebiti silu.

U Leposaviću su okupljeni novom gradonačelniku donijeli pelene s porukom da su oni dobri domaćini i da je to kod njih običaj. Od pripadnika KFOR-a su tražili da dostave "poklon" što su oni odbili.

Udruženje novinara Kosova (AGK) objavilo je da su dvije maskirane osobe danas u Zvečanu pokušale napasti novinare Periskopa.

"Udružnje novinara Kosova je vrlo zabrinuta situacijom koja je stvorena za medije i novinare, koji izvještavaju iz ovih općina, stoga moli kolege da budu oprezniji pri izvještavanju. Istovremeno, AGK preporučuje kolegama da poslušaju preporuke dužnosnika kosovske policije koji su tamo prisutni", navodi se u saopćenju.

AGK traži od NATO-a i EULEX-a da osiguraju sigurnost novinara i omoguće im nesmetano izvještavanje. U Zubinom Potoku, zapaljen je jedan automobil kosovske televizije.

U Zvečanu se i zaspjevalo, demonstranti su pjesmom "Izađi mala" pozivali kosovske specijalce da napuste zgradu općine u ovom gradu.

Demonstranti ostaju pri zahtjevu da kosovska policija napusti zgrade općina, te da ih zamijene snage KFOR-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko posljednje eskalacije sukoba između Srbije i Kosova alarmantna i da se "čini da će se dogoditi veliki prasak u centru Evrope".

"U središtu Evrope se sprema velika eksplozija. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju, kršeći sva zamisliva načela Helsinškog završnog akta dokumenata OESS-a, koji još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da geopolitički potrebno je rješenje" rekao je Lavrov.

Podsjećamo, u petak su novoizabrani načelnici općina sa srpskom većinom preuzeli svoje funkcije uz pratnju kosovske policije. To je izazvalo veliko negodovanje srpske većine koja odbija priznati rezultate lokalnih izbora.