RSE
1

Napad na novopazarskog imama otvara "Pandorinu kutiju"?

Klix.ba
Novi Pazar (Foto: RSE)
Novi Pazar (Foto: RSE)
Zdravstveno stanje imama Bor džamije u Novom Pazaru Nezira Salihovića, koji pripada Rijasetu islamske zajednice Srbije, je stabilno.

Njega je nekoliko nepoznatih osoba presrelo na ulici dok se vraćao kući sa jacija namaza i pretuklo palicama. Ovaj incident prvi je nakon dužeg perioda zatišja u Sandžaku, ali i dovoljan povod za ponovna prepucavanja među različitim strujama unutar Islamske zajednice, piše Radio Slobodna Evropa.

U Srbiji od 2007. godine postoje dvije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije, na čelu prve je muftija Mevlud ef. Dudić, dok drugom rukovodi reis-ul-ulema Sead ef. Nasufović.

Napad na Salihovića osudili su Rijaset islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, koji su pozvali nadležne organe da što prije otkriju i procesuiraju počinioce i nalogodavce.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, koja djeluje u okviru Islamske zajednice Srbije, Hasib Suljović rekao je da ne zna ko su nalogodavci i počinioci ovog "kukavičkog čina", ali da su mu poznati kreatori atmosfere pritisaka, ucjena i prijetnji kojima je Salihović bio izložen prethodnih mjeseci.

On je kao kreatore te atmosfere naveo reis-ul-ulemu Seada Nasufovića i Fuada Baćićanina, funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

"Salihović nije prihvatao njihove prijetnje i ucjene kako bi pogazio slobodno izraženu volju vjernika na izborima u IZ Sandžaka i uključio se u paralelne izbore koje na teritoriji Novog Pazara sprovode Nasufović i Baćićanin", istakao je Suljović.

On nije želio da detaljnije govori o ulozi Nasufovića i Baćićanina, ali je kazao da je djelovanje Seada ef. Nasufovića u IZ štetno i da vodi daljim podjelama, a da Baćićanin na terenu, među vjernicima, sprovodi njegovu politiku.

Međutim, reis-ul-ulema Nasufović tvrdi da je muftija Suljović ovom izjavom da su on i Fuad Baćićanin kreirali atmosferu u kojoj je napadnut imam Nezir Salihović, prizivao "nemire i krv u Sandžaku".

On je Suljovića pozvao da se javno distancira od svih, kako je rekao, dušmana koji ga zloupotrebljavaju i koji preko njega žele praviti nove podjele i nemire u Sandžaku.

Dodao je da se Suljović mora javno izviniti i tražiti oprost od svih imama i naroda, a naročito od pretučenog Nezira Salihovića.

Nasufović je u saopštenju za javnost istakao da "Suljović posljednjih godinu dana djeluje kao produžena ruka Muamera Zukorlića, bivšeg muftije a sada narodnog poslanika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kojom se želi uništiti rijaset Islamske zajednice Srbije i destabilizovati mir u Sandžaku".

"Suljoviću nudim posljednju šansu. Mora se javno distancirati od svih dušmana koji ga zloupotrebljavaju i koji preko njega žele praviti nove podjele i nemire u Sandžaku. Mora se javno izviniti i halal (oprost) tražiti od naših imama i naroda, a naročito od Nezira Salihovića", naveo je Nasufović u saopštenju dostavljenom medijima.

I Baćićanin navode Suljovića ocjenjuje apsolutno neistinitim.

"Ne znam koji su motivi zbog kojih iznosi takve optužbe. Ukoliko ima neka saznanja o napadu na Salihovića, kojeg znam godinama, neka obavijesti i pomogne istražnim organima. Na ovaj način samo pomaže skrivanju i zaštiti stvarnih počinilaca tog gnusnog čina".

Programski koordinator NVO Urban in Sead Biberović apelovao je na sve koji mogu da utječu na to da spriječe politikansku zloupotrebu ovakvih slučajeva.

"Da bismo to uspeli, prije svega je odgovornost na nadležnim organima, sudstvu i policiji, koji brzo i efikasno moraju da rješavaju ovaj slučaj i da nas o tome obavještavaju. Na taj način će biti spriječene razne manipulacije i lovovi u mutnom sa bilo koje strane", rekao je Biberović za RSE.

On strahuje da će ovaj slučaj izazvati nove tenzije i veliko nezadovoljstvo građana, ali da vjeruje da je vrijeme većih sukoba prošlo.

Podsjetimo, netrpeljivosti između različitih struja unutar Islamske zajednice u Sandžaku, odnosno Srbiji traju više od 10 godina. Tačnije od 2007. godine kada je za reisa Islamske zajednice izabran Adem Zilkić. Njegov oponent od tog trenutka i narednih par godina bio je Muamer Zukorlić, piše RSE.