Abbas na sastanku s Tadićem
0

'Nametnuta rješenja su neprihvatljiva'

FENA
Foto: Blic
Foto: Blic
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas doputovao je u utorak u zvaničnu posjetu Srbiji, prvu posjetu jednog palestinskog čelnika toj zemlji u 20 godina, radi razgovora sa svojim srbijanskim kolegom Borisom Tadićem.

Abbas, koga je pozvao Tadić, razgovarat će s predsjednikom Srbije o bliskoistočnom sukobu i o situaciji na Kosovu. Dva predsjednika su se saglasila kako oba ta pitanja treba da budu riješena uz puno poštovanje međunarodnog prava, javila je DPA.

"Ne možemo nametati rješenja. Nametnuta rješenja su neprihvatljiva. To je razlog zašto obje strane treba da pregovaraju", izjavio je Abbas o bliskoistočnom sukobu.

Tadić je izjavio da se trajna stabilizacija Bliskog istoka može postići samo pregovorima - aludirajući na situaciju na Kosovu, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije u prošloj godini.

"Kosovo nije vjersko nego isključivo političko pitanje o kome trenutno raspravlja Međunarodni sud pravde", izjavio je Tadić.

Albanska većina na Kosovu proglasila je nezavisnost u februaru 2008. Dosad je Kosovo priznala većina ali ne i sve zemlje članice EU-a, i Sjedinjene Države. Srbija se usprotivila tome i zatražila je od Međunarodnog suda pravde mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

Abbas je u dvodnevnoj posjeti Srbiji i treba se sastati s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Abbas i njegovi domaćini raspravljat će o sukobu na Bliskom istoku, stradanjima Palestinaca i o situaciji na Balkanu i u svijetu, javili su srbijanski mediji.

Palestinski lider Yasser Arafat bio je posljednji palestinski zvaničnik koji je posjetio Beograd 1989. godine, kada je prisustvovao samitu Pokreta nesvrstanih.