Kod Železarskih jezera
1

Nakon ubistva 5 muškaraca u Makedoniji motivi još nepoznati

SRNA
Tijela četvorice mladića i jednog muškarca srednjih godina pronađena su u noći između četvrtka i petka kod Železarskih jezera, u blizini obilaznice oko Skoplja, a motiv ubistava i počinioci još nisu poznati, potvrdila je makedonska policija.

Tijela ubijenih su na obdukciji, saopštila je policija, navodeći samo da su ubijeni iz vatrenog oružja. Za sada nema nikakvih indicija o mogućim motivima zločina, ali policija apeluje na građane da ostanu mirni kako se ne bi podizale međunacionalne tenzije.

Policija, koja je formirala poseban štab za istragu o ovom slučaju, saopštila je da na mjestu zločina nije pronađeno nikakvo oružje, ali je prikupljen veliki broj čaura. 

Makedonski mediji javili su da su ubijeni Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski. Peti ubijeni je Borče Stefkovski čije je tijelo pronađeno stotinjak metara od mjesta na kojem su ubijena četvorica mladića.

Borče Stefkovski iz sela Creševo pecao je na vještačkom jezeru u blizini tog mjesta i, najvjerovatnije, nije poznavao četvoricu mladića koji su ubijeni, već je ubijen kako ne bi svjedočio, prenose makedonski mediji.

Lokalni ribari pronašli su tijela u četvrtak u 20.45 časova, odnosno dva i po sata nakon što su stanovnici kuća koje se nalaze u blizini čuli pucnje. Četiri tijela bila su poređana jedno do drugog, pa se pretpostavlja da je riječ o likvidaciji, što je izazvalo uznemirenost među lokalnim Makedoncima i Albancima. 

Stanovnici sela Radišane, odakle su četvorica od petorice ubijenih, vjeruju da su počinioci ubistva Albanci. Njih nekoliko stotina, kao i stanovnici okolnih makedonskih sela, blokirali su put oko albanskog sela Ljuboten.
Makedonska policija, strahujući od izbijanja međunacionalnih incidenata, uputila je pojačanje u to selo. 

Albanski mediji u Makedoniji javljaju da je u selu Radišane oštećeno nekoliko albanskih kuća, ali te informacije nije moguće potvrditi iz drugih izvora. 

Makedonska policija saopštila je da je oko barikada oštećeno pet vozila. 

Petostruko ubistvo uslijedilo je nekoliko sedmica nakon što su se stišali obračuni makedonskih i albanskih grupa u nekoliko gradova u toj državi. Okidač tih sukoba bilo je ubistvo dvojice Albanaca u Gostivaru, koje je počinio policajac.