Plenkovićev čovjek
2

Nakon spornog tvita o Vatrenima i Thompsonu, u Vladi RH razriješili Krešimira Macana

Piše: R. D.
Vlada Republike Hrvatske razriješila je dužnosti Krešimira Macana, Plenkovićevog savjetnika za krizno komuniciranje

Nije precizran razlog odluke, kazano je da je donešena na Macanov zahtjev, ali se spekulira da iza svega stoji sporni tvit o pojavljivanju Marka Perkovića Thompsona u autobusu koji je prevozio reprezentaciju Hrvatske, kao i na pozornici prilikom slavlja drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

U saopćenje Vlade RH stoji kako današnjom odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na lični je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, u skladu s čl. 23. Zakona o Vladi Republike Hrvatske.

Iako Vlada nije precizirala razloge koji su doveli do ovakvog razlaza Macana i Plenkovićeve Vlade, špakulira se da iza svega stoji Twitter objava na dan dolaska reprezentacije Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Jedan od tviteraša komentarisao je, naime, pojavljivanje Marka Perkovića Thompsona u autobusu i na pozornici s nogometašima. "Državni udar @DalicZlatko i ekstremne desnice. Znači Francuze je dočekao predsjednik. @HNS_CFF nije dozvolio ni @KolindaGK ni @VladaRH ni @AndrejPlenkovic da budu na dočeku, ali su zato ugurali Thompsona i ustaštvo. Meni ovo miriše na meki ustaški državni udar", glasio je tvit. Pritom je označio Macana koji se ubrzo oglasio i sam.

Macan je, referirajući se na dosjetku o "mekom državnom udaru", kratko odgovorio "Koji nije uspio...", što je u dijelu javnosti izazvalo negativne reakcije.

Nakon serije napada dan kasnije Macan je pokušao opravdati svoj komentar: "Poštovani, tokom današnjeg dana sam na ličnom Twitter profilu (što je i naglašeno u opisu profila upravo da bi se izbjegle krive interpretacije) ironično prokomentarisao jedan status na Twitteru kojeg nisam autor. Zbog manipulacije tim mojim komentarom iz kojeg se sada pokušava konstruisati da sam ja lično prozivao bilo selektora ili igrače hrvatske reprezentacije zbog bilo čega u vezi dočeka molim vas da konstatiramo par činjenica:

Lično na bilo koji način nisam prozivao niti selektora niti igrače, dapače izrazio sam zadovoljstvo da je doček Vatrenih i naroda bio spektakularan i bez incidenata te da je takva slika Hrvatske otišla u svijet. Izrazio sam i zadovoljstvo da, zbog mudrosti svih prisutnih na proslavi, nije prošla nikakva politizacija dočeka, već da je u svijet otišla veličanstvena slika slavlja i zajedništva.

Žao mi je da oni koji pokušavaju manipulisati dočekom u političke svrhe nastavljaju i nakon što ih je doček zajedništva demantirao. Svi izneseni stavovi, kao što sam i napisao ranije, su moji lični i nemaju nikakve veze funkcijom na koju sam imenovan u Vladi Republike Hrvatske“, napisao je Macan. Nije poznato ima li njegova prvotna objava na Twitteru ikakve veze s odlaskom s funkcije Plenkovićevog savjetnika.