"Informišite se"
26

Nakon skandalozne izjave Zovko da ne vidi da je u Gazi "iko gladan", traži se izvinjenje

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu i bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine je imala skandaloznu izjavu o Gazi, a sada je stigla i reakcija u kojoj se traži izvinjenje od nje.

Govoreći o ratu i napadu Izraela na Gazu, ona je rekla:

"Posrijedi je potpuno politiziranje Međunarodnog krivičnog suda, a odgovor koji su na to dali Amerikanci pokazuje apsurd da Međunarodni kazneni sud žrtvu i zločinca tretira na isti način. Zaboravili smo na činjenicu da je više od stotinu otetih Izraelaca još uvijek u rukama terorista. Mi stalno govorimo o izgladnjivanju Gaze, ali ne vidim da je iko gladan. Sada ulazi četiri puta više pomoći nego što je ušlo 7. oktobra 2023. kada je Hamas napao naselja na jugu Izraela", navela je Zovko za Jutarnji list.

"Pozivam Zovko da se informira"

Jedan od onih koji je reagovao na ovu izjavu je Gordan Bosanac, nositelj liste stranke Možemo! na predstojećim europarlamentarnim izborima koji je rekao kako ovo pokazuje "bešćutnost HDZ-ove politike prema Palestini i ignorisanje patnje civila u Gazi". Izjavu je nazvao skandaloznom.

"Pozivam gospođu Zovko da se informira, da se ispriča ljudima u Gazi i da povuče svoju izjavu. Zatvaranje očiju pred činjenicama sigurno neće doprinijeti rješenju sukoba i trajnom miru za Palestince i Izraelce koji, siguran sam, svi želimo", rekao je Bosanac.

"Jer svatko tko želi može se lako informirati o krajnje alarmantnom stanju u Gazi. Cindy McCain, šefica UN-ove agencije Word Food Programme, je početkom svibnja stanje na sjeveru Gaze opisala kao ‘glad općih razmjera‘. Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef Svjetske zdravstvene organizacije, u ožujku je objavio kako djeca u Gazi umiru zbog pothranjenosti, nedostatka ispravne vode i bolesti. Catherine Russell, šefica UNICEF-a, jučer je objavila kako su djeca u Gazi u sve većem riziku od smrti uslijed pothranjenosti i dehidracije, naglasivši da teška pothranjenost kod male djece za rezultat može imati nepovratnu kognitivnu i fizičku štetu. Samantha Power, šefica Agencije za međunarodni razvoj SAD-a, je prije tjedan dana izjavila kako je u dva tjedna prije toga ulazak hrane u Gazu usporio na opasno niske razine: ‘u Gazu je dnevno ušlo jedva 100 kamiona pomoći, značajno manje od 600 koliko je potrebno svaki dan da bi se adresirala opasnost od umiranja od gladi", naveo je.

Podsjetio je i kako je izraelska vojska dosad ubila više od 35.800 Palestinki i Palestinaca.

"A među njima je više od 8.000 djece te cilj u ratu ne može opravdati sva sredstva, kao što to gospođa Zovko sugerira. Upravo zbog toga, cijelo vrijeme pozivamo Vladu RH na veći angažman oko uspostave prekida vatre, povrata taoca i izgradnje trajnog mira", poručio je Bosanac, između ostalog.

Nije prvi put

Nažalost, Zovko je i ranije imala sporne izjave koje su uzburkale javnost. Tako je nedavno komentarisala slučaj s plakatom sveučilišta u Mostaru. Tu su munare džamija iza Starog mosta pretvorene u nešto što ne liči na munare, a izostale su i kupole karakteristične za džamije.

Zovko je, između ostalog, rekla da je čitava priča s plakatom za ljetnu školu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru "velika haranga i nemoralni napadi na skupinu studenata ovog sveučilišta".

Oduzeto joj je i priznanje Mimar mira" koje je dobila kao ambasador BiH u UNESCO-u jer je iznevjerila "ideju i principe na kojima se ta nagrada temelji" nakon događaja u Briselu gdje je Stari most predstavljen kao hrvatsko kulturno naslijeđe.