Višesatna agonija
149

Nakon protesta aktivisti obrisali grafit posvećen Ratku Mladiću sa zgrade Doma omladine u Beogradu

N. C.
(Foto: Twitter)
Obrisan grafit posvećen Ratku Mladiću u Beogradu (Foto: Twitter)
Nekoliko desetina aktivista okupilo se ispred Doma omladine u Beogradu na protestu zbog grafita "Ratko Mladić srpski heroj", a pored njih se nalazio kordon policajaca koji im je zabranjivao pristup zgradi. Međutim, nakon višesatnih protesta grafit je uklonjen.

U prijepodnevnim satima predstavnici nevladinih organizacija su protestovali na tom mjestu i dali rok gradskim komunalnim službama da do 18 sati uklone grafit.

Grafit koji već duže vremena stoji u Makedonskoj ulici, danas je prelijepljen naljepnicama na kojima piše "Ratko Mladić ratni zločinac" i "Ratko Mladić osuđen za genocid".

Međutim, vrlo brzo naljepnice su uklonjene što je potvrdila Nataša Kandić iz FHP i pozvala građane da se u znak protesta okupe na tom mjestu.

Ispred Doma omladine, oko 18 sati, okupilo se nekoliko desetina građana i aktivista koji su željeli da očiste grafit, ali ih je u tome spriječila policija koja im nije dozvolila da priđu zgradi.

Okupljeni aktivisti željeli su iskazati svoje protivljenje činjenici da su naljepnice koje su oni zalijepili tokom dana preko grafita podrške Ratku Mladiću u međuvremenu skinute.

Iako im je policija prvobitno zabranila prilaz Domu omladine, ipak im je dozvoljen pristup te su građani razređivačem uspjeli očistiti grafit.

Policija je privela nekoliko desničara koji su se protivili uklanjanju grafita, a jedan mladić je fizički napao novinarku srbijanskog medija Danas.