Regija
0

Nakon nesreće u Makedoniji: Hitna pomoć stigla kasno i zaboravila bebu

Klix.ba
Sa mjesta nesreće
Sa mjesta nesreće
Očevici nesreće koja se prije dva dana desila u Makedoniji tvrde da je Hitna pomoć stigla kasno na mjesto nesreće, te da u bolnicu nisu ni prevezli osmomjesečnu bebu koja je kasnije preminula.

Dvije su osobe u ovoj nesreći zadobile povrede opasne po život, i to 30-godišnja majka preminule bebe, te 24-godišnji mladić, a osim njih u udesu je povrijeđeno još pet osoba.

Do nesreće je došlo na putu Demir Kapija-Udovo kada su se sudarili Ford Fiesta i Škoda Fabia srbijankih registracijskih oznaka. U ta dva vozila nalazilo se osam putnika - tri u Fordu i pet u Škodi.

Očevici tvrde da je Hitna pomoć stigla kasno, te da su njeni ljekari procijenili da je beba u najstabilnijem stanju od svih povrijeđenih, pa je nije ni prevezla do bolnice, prenose makedonski mediji.

Bebu su ka bolnici povezli putnici koji su se zadesili u blizini mjesta nesreće, ali je beba na putu do bolnice preminula.

"Dijete je bilo mirno pa su ljekari Hitne pomoći smatrali da su drugi pacijenti hitniji. Bebu čak nije prevezla Hitna pomoć, nego putnici koji su imali vozilo i koji su onda išli iza ambulantnih kola do urgentnog centra. Neko je našao mlijeko u slupanim kolima i dao ga ženi koja je držala bebu u rukama", rekao je za MK News jedan od očevidaca sa mjesta nesreće.

Drugi navode da je Hitna pomoć bila potpuno nespremna u ovom slučaju. Udes je, prema prvim nalazima mekedonske policije, izazvao Nišlija Rajko Radojković (21). On je prilikom preticanja udario Fordom direktno u Škodu. Radojković se sa djevojkom Milicom Novović (19) i drugom Nikolom Gavrilovićem (20) vraćao s ljetovanja u Grčkoj.

Marija Marinković (30) iz Ćuprije u Srbiji za smrt svoje bebe saznala je tek nakon višesatne operacije kičmenog stuba. Njen suprug Dragan je jučer otpušten iz bolnice i odmah je obišao nju i petogodišnjeg sina Matiju, koji ne zna da mu je brat poginuo. Matiji su polomljene butna i karlična kost. Draganov mlađi brat Nikola (24) je u komi i ljekari mu se bore za život.