Pitanje pristrasnosti
83

Nakon EU i Escobar stao u odbranu Lajčaka: Ne vidim dokaze da radi za Srbiju

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar se oglasio povodom optužbi Kosova na račun izaslanika Evropske unije za dijalog Kosovo - Srbija, i bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka za pristranost Srbiji.
U intervjuu za Radio Slobodna Europa, Escobar je izrazio zabrinutost zbog kosovskih kritika Lajčaka.

Escobar je izjavio da nema alternative osim dijaloga.

"Dakle, važno je za obje strane nastaviti se držati dijaloga. Sad, siguran sam da ste vidjeli izjavu Borrella. Zaista pozivamo kosovsku stranu da bude konstruktivnija. I, moram reći da sam malo zabrinut zbog poruka koje dolaze iz Prištine. Radio sam s posebnim predstavnikom Evropske unije (Miroslav Lajčak). Ne vidim dokaze pristranosti. Ne vidim nikakve dokaze o tajnom dogovoru u radu na unapređenju interesa Srbije u ovome", rekao je Escobar.

Upitan postoji li mogućnost da se zbog neprovođenja sporazuma Kosovo i Srbija suoče s dodatnim mjerama, Escobar je rekao da bi ih radije nazvao "posljedicama".

"Ono što mi pokušavamo učiniti, ono što EU pokušava učiniti je stvoriti uslove za normalizaciju i, također, za usklađivanje za integraciju u Evropsku uniju u isto vrijeme. Stoga mislim da je odgovor da obje strane udvostruče svoje napore", dodao je Escobar.

Što se tiče Kosova, rekao je da može doći do nezalaganja EU za integraciju Kosova.

"Ne bih rekao mjere. Rekao bih posljedice. Sada vam kažem da su posljedice s kojima se Kosovo suočava da ako odbiju surađivati ​​s Europskom unijom, Europska unija se neće obvezati na dodatnu pomoć i dodatne mjere za integraciju. Gledajte, mislim da ove mjere imaju utjecaja na Kosovo i na privredu Kosova. Nadam se da barem bilateralno, Sjedinjene Američke Države mogu surađivati ​​s Kosovom kako bi pronašli način za ukidanje tih mjera 2024. Dakle, nastavit ćemo raditi s Kosovom kako bismo ga približili Evropskoj uniji. No, voljeli bismo vidjeti i političku volju i kretanje u tom smjeru", rekao je Escobar.

Prema njegovim riječima, mjere nemaju rokove jer je ponovio da Zajednica općina sa srpskom većinom ne bi trebala stvarati probleme unutar Kosova i da bi trebala biti u skladu s Ustavom