Prvog dana proljeća
39

Nakon dvije godine pauze vraća se Zenička čimburijada

E. M.
Faruk Kadrić i Ekretm Tuka (Foto: E. M./Klix.ba)
Faruk Kadrić i Ekretm Tuka (Foto: E. M./Klix.ba)
Proljetni uranak te pravljenje najvećeg čimbura u Zenici vraća se na Kamberovića polje nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

U organizaciji Foruma građana Zenice ovogodišnja tradicionalna čimburijada bit će organizovana 21. marta na Kamberovića polju u Zenici brojnim sadržajima.

Kako su kazali Ekrem Tuka, u ime Sportsko-rekreativnog kluba "Bosna" te Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, povratak čimburijade nakon dvije godine upotpunilo je dolazak proljeća u grad čelika.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Program počinje ujutro u 6 sati proljetnim urankom, dok je početak pravljenja čimbura od 1.500 jaja planiran u 9 sati. Kao i svake godine organizaciju ovog dijela manifestacije preuzeo je tradicionalni restoran "Salčinović".

U sklopu dnevnog programa bit će održana i promenada duvačkog orkestra, izložba fotografija "Zenica kakvu volim" te takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura.

Tradicionalna regata na rijeci Bosni planrana je od 11:45 sati, a po dolasku na lokalitet Kamberovića polje iz Drivuše, planirano je i proljetno kupanje Zijada Zahirovića u rijeci Bosni.