{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najzanimljiviji pozivi policiji u Hrvatskoj: Bivša žena i punica mi bacaju urok na auto

2.7.2014. u 10:01
1
12
Najzanimljiviji pozivi policiji u Hrvatskoj: Bivša žena i punica mi bacaju urok na auto
1
Najzanimljiviji pozivi policiji u Hrvatskoj: Bivša žena i punica mi bacaju urok na auto
Foto: AFP
Dim iz susjedova roštilja toliko je iživcirao jednog građanina da je zatražio intervenciju policajaca kako bi ga "spriječili", i to je samo jedan od 94.693 poziva koje je policija u Hrvatskoj primila prošle godine, pri čemu trećina njih nije bila utemeljena, prenio je portal Index.hr.
Budući da su u svim slučajevima policijski službenici izašli na mjesto događaja, načelnik zagrebačke Policijske uprave Goran Burušić pozvao je građane da ne zovu policiju bez potrebe jer se u takvim slučajevima policajce poziva s mjesta gdje je njihova prisutnost potrebna radi prevencije ili suzbijanja krivičnih djela te prekršaja iz ovlasti policije. Istakao je kako policija na svaku dojavu mora izaći na mjesto događaja kako bi utvrdila o čemu je riječ.

Građani su u trećini slučajeva zvali policiju zbog nebitnih razloga, a ne zbog krivičnih djela, prekršaja, opasnosti i ostalih slučajeva iz ovlasti policije. Tako je jedna osoba javila da joj se mačka zaglavila u kontejner za smeće. Policajci su otišli na mjesto događaja i pozvali vatrogasce da razrežu kontejner i da je oslobode.

Policiji je jedan građanin "prijavio teškoće u prijemu televizijske slike i tona". Jedan muž javio je policiji da mu je žena kod susjeda, s kojim ga vara, te je od policije zatražio da je vrati kući. Policija je dobila i dojave da je ispred frizerskog salona neko bacio koru od banane te da se pokraj nečije vikendice širi nesnosan smrad zbog otvorenih vrata zahoda. Jedna žena je prijavila da je susjed "truje hemikalijama i radiovalovima zračnim putem". Policija je više puta od istih osoba koje ju bez razloga zovu dobivala dojave zbog "zujalica, susjedovih mačaka ubojica, ugrađenih čipova od svjetskih sila" koji ih prate i slično.

Česte su dojave zbog nenasilnog ometanja, a odnose se na privatne građanske tužbe, poput dojave da mu susjed kosi travu na njegovoj čestici, da kosi njegov voćnjak ili da je grana sa susjedova oraha pala na njegovu zemlju. Zagrebački policajci primili su i dojavu jednoga građanina da mu bivša žena i punica bacaju urok na njegov automobil bacajući kukuruz. Jedna žena prijavila je da ima problema sa zetom, a kad je policija došla, rekla je da je zet s kojim živi svako jutro pozdravlja s "dobro jutro" iako ne želi da joj se obraća.

Neki građani, ističe zagrebačka Policijska uprava, nemaju strpljenja policijskim operaterima dati ni osnovne podatke za procjenu opasnosti i za sigurnosnu procjenu za pružanje policijske intervencije. Policijska uprava poziva građane da izbjegavaju nepotrebne pozive te da odgovaraju na pitanja operatera i slijede njihove upute, jer svaki nepotrebni poziv može ugroziti sigurnost nekog drugog građanina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: