Regija
360

Najteže suze: Djeca u izbjegličkom haosu između policije i roditelja

Piše: I. P.
(Foto: AFP)
Nekoliko hiljada izbjeglica više od dva dana boravi na granici Grčke i Makedonije u nadi da će se vrata Evrope napokon otvoriti.

Među brojim izbjeglicama koje dolaze uglavnom iz ratom razorene Sirije nalazi se veliki broj djece sa ili bez staratelja ili roditelja. Mališani su u protekla dva dana uhvaćeni u povremenim sukobima izmađu makedonske policije i odraslih migranata koji pokušavaju probiti kordon.

S obzirom da su djeca najranjivija grupa, odrasli su apelirali policiji da na teritoriju države propuste bar njih dok se pitanje ostalih ne riješi u, nadaju se, skorije vrijeme.

Često se u centru uzburkanih situacija nađu najmlađi koji ili ostanu sa roditeljima ili ih odrasli uspiju probiti kroz šupljine u policijskim redovima. Nakon što se nađu iza kordona djecu nema ko da preuzme, a makedonske vlasti, kao ni prisutni UNHCR ne znaju kako da riješe problem.

Blokada nije potpuna s obzirom na činjenicu da vlasti propuštaju manji broj najugroženijih članova izbjegličke grupe. Ipak, zbog manjka strpljenja i umora od boravka na otvorenom, mnogi ne žele čekati pa na razne načine pokušavaju preći uspostavljeni kordon.

Najvažnija etapa puta ka Evropi bio je ulazak u Grčku preko mora, a između njih i konačnih destinacija u razvijenim državama srednje i zapadne Evrope stoje Makedonija, Srbija i Mađarska. Grupa od nekoliko hiljada izbjeglica naišla je na prepreku pred Đevđelijom na granici sa Grčkom gdje su ih u petak zaustavile makedonske snage sigurnosti.