Glasa se i u BiH
3

Najneizvjesnija kampanja do sada u Hrvatskoj: Kako tri dana prije izbora stoje SDP i HDZ

R. D.
Foto: HRT
Foto: HRT
Hrvatska 5. jula bira novi saziv Sabora, a ova predizborna kampanja smatra se najneizvjesnijom od kada je demokratije kod naših zapadnih susjeda. Prema posljednjim istraživanjima minimalnu pobjedu trebao bi ostvariti SDP i njegova koalicija Restart, ali veći koalicijski potencijal Plenkovićevog HDZ-a mogao bi biti presudan za formiranje nove vlade.

Prema zbirnim rezultatima HRejtinga u svih deset izbornih jedinica relativni pobjednik je lista koju predvodi Davor Bernardić, sa 60 mandata, druga je ona koju vodi Andrej Plenković (54), a treći Domovinski pokret Miroslava Škore sa 18 mandata. U Sabor bi prema anketi provedenoj od 14. do 22. juna ušli još Most (5), zeleno-lijeva koalicija oko platforme Možemo! (2) i s jednim mandatom Stipe Petrina s koalicijske liste koju predvodi Živi zid.

Na HDZ-ov zbir mandata treba dodati dva ili maksimalno tri iz 11. izborne jedinice koja obuhvata dijasporu, a gdje dominantan utjecaj imaju birači iz naše zemlje.

Kako piše Telegram.hr, ni posljednja predizborna anketa, ona koju je provodio Ipsos u periodu od 27. juna do 2. jula, sudeći prema prvim objavljenim rezultatima neće unijeti mnogo više jasnoće o tome ko bi nakon izbora mogao okupiti vladajuću većinu. Sinoć su objavljeni rezultati ankete u IV, V i VI izbornoj jednici koji, gledano zbirno, kao i rezultati jedine dosad kompletno objavljene ankete HRejting, u te tri izborne jedinice predviđaju da će Restart koalicija i koalicija koju je okupio HDZ biti potpuno poravnate.

Za razliku, međutim, od HRejtinga koji Restartu i HDZ-ovoj koaliciji u ove tri izborne jedinice daje po 17 mandata, Ipsosova anketa predviđa ipak nešto manje mandata za dvije najjače stranke, svakoj po 15. Zato Domovinski pokret ima devet mandata (jedan više nego u HRejtingu), a do mandata u ovoj anketi dolaze i Most (dva) te Reformisti Radimira Čačića (jedan mandat, naravno u Trećoj izbornoj jedinici).

Sinoćnje sučeljavanje na HTV-u izbjegli su lideri dvije najjače stranke, poslavši zamjene, onda su i Škoro i Most odgovorili istom mjerom.

"Sramota je da ovdje nema Plenkovića, pljunuli su na javnu televiziju kojoj svi plaćamo pretplatu", rekao je Tomislav Tomašević iz Platforme Možemo!