Anketa
0

Najgori potez Jadranke Kosor povećanje PDV-a

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Građani Hrvatske najgorim potezom nove premijerke Jadranke Kosor smatraju povećanje PDV-a, a najboljim usporavanje gradnje Pelješkog mosta, pokazalo je istraživanje Nove TV.

Čak 61,2 odsto građana najgorim potezom smatra povećanje PDV-a, zatim ukidanje besplatnih udžbenika (59, 1 odsto), uvođenje novih poreza (53 odsto), krizni porez (50 odsto) i Zakon o vještačkoj oplodnji (42,9 odsto).

Iako je Kosorova najavila da će se takozvani krizni porez ukinuti do 2010. godine, čak 74 odsto ispitanih ne vjeruje da će se ti porezi tada ukinuti. Čak 70,5 posto ispitanika smatra da uvođenje PDV-a i novih poreza nije bilo nužno.

Najboljim potezom građani smatraju usporavanje gradnje Pelješkog mosta, njih 47,4 odsto, na drugom mjestu je smanjivanje plata političkim službenicima (40,7 odsto), te posjeta povrijeđenima u željezničkoj tragediji (40 odsto).

Istraživanje je pokazalo da, kada je Kosorova došla na čelo Vlade, 33,2 odsto građana je mislilo da će Vladu voditi isto kao i Ivo Sanader, a 31,6 da će voditi lošije od njenog prethodnika. Danas, 30 dana poslije, 66,9 odsto građana ne odobrava njene poteze, a 80 odsto građana smatra da Hrvatska ide lošim smjerom.

Većina građana, njih 52 odsto, smatra da vladajuća koalicija neće dočekati 2011. godinu. 

Da se danas bira vlast, koalicija SDP-HSS-HSLS bi dobila 47,4 odsto glasova, dok bi HDZ-HSS-HSLS osvojila 33,4 odsto. 
SDP, pod vođstvom Zorana Milanovića osvojila bi 33,7 odsto glasova ispred HDZ-a sa 25,9 odsto, pokazalo je istraživanje.