Regija
0

Najavljene smjene u srbijanskoj vladi

FENA
Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo postupak za razrješenje potpredsjednika vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i državnog sekretara u ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

Premijer je to objavio na hitno sazvanoj konferenciji za medije na kojoj je naveo da je Dinkića i Ilića o svojem potezu obavijestio neposredno prije obraćanja novinarima u vladi te da je o svojoj odluci obavijestio i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

"Da bi u 2011. obavila sve promjene koje građani od nje očekuju, vlada mora djelovati kao jedinstven tim, a ne kao slobodna udruga važnih ili manje važnih ministara", poručio je Cvetković. Dodao je kako biti ministar u vladi "ne smije biti sredstvo osobne promidžbe, već treba značiti odgovornost za uspjeh cijele vlade".

Cvetković je kazao da će njegova odluka u najkraćem roku biti dostavljena Narodnoj skupštini Srbije na razmatranje te dodao će se razgovori o rekonstrukciji vlade i o tome ko će zamijeniti Dinkića biti obavljeni u iduće dvije sedmice.

Mediji u Srbiji proteklih dana opširno su pisali o sukobima u vladajućoj koaliciji, prije svega o trzavicama između stožerne stranke vladajuće koalicije, Demokratske stranke (DS), koju predvodi Boris Tadić, i stranke G17 plus, predsjednik koje je Dinkić.

Posebno je popraćeno nedavno Dinkićevo gostovanje na niškoj televiziji TV5, kad je izjavio kako je Cvetković "premijer koji treba odlučivati, ali on ništa ne odlučuje" te da odlučuje predsjednik Tadić.

Prije toga Dinkić se sukobio s državnim sekretarom ministarstva finansija Slobodanom Ilićem, krajem januara i početkom februara, kad je, kako su javljali mediji, Dinkić uputio premijeru Cvetkoviću pismo sa zahtjevom da Ilić bude kažnjen zbog izjava o firmi "Gorenje", koje su suprotne vladinoj politici privlačenja stranih ulaganja.

Ilić je prije toga, oštro reagirajući na najavu da će ta slovenska firma graditi svoju tvornicu u Zaječaru, a ne u Valjevu, to povezao s Dinkićevim političkim djelovanjem.

Poslovnikom Narodne skupštine Srbije predviđeno je da prijedlog za razrješenje pojedinog člana vlade predsjednik vlade podnosi predsjedniku skupštine u pisanom obliku te da ga ima pravo obrazložiti.

Skupština razmatra i glasuje o prijedlogu za razrješenje člana vlade na prvoj idućoj sjednici, a razriješenom članu vlade mandat prestaje s danom donošenja odluke o razrješenju.

Kako je najavljeno, predsjedništvo stranke G17 plus razmatrat će na popodnevnoj sjednici prijedlog srbijanskog premijera za razrješenje ministra ekonomije.

Premijer Cvetković istaknuo je danas da ta odluka nije usmjerena protiv G17 plus, da nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke i kako ne očekuje da će vlada pasti.

Stranka G17 plus ima šest ministra i osam državnih sekretara, koje također imenuje vlada.

Srbijansku vladajuću koaliciju čine Demokratska stranka, stranka G17plus, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i stranke manjina. Ta koalicija u srbijanskom parlamentu ima 129 zastupnika, od čega 24 mandata, uz jedan sporan, pripadaju zastupničkoj grupi G17 plus.