Regija
12

Najavljena tužba zbog probijanja nasipa na Savi

SRNA
Mještani sela uz rijeku Savu u Hrvatskoj, koja su stradala u majskim poplavama, namjeravaju da podnesu krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog probijanja savskog nasipa kod Račinovca i Rajevog Sela.

Jedan od pokretača tužbe Mladen Đaković iz Rajeva Sela izjavio je da je među mještanima stradalih sela organizovano prikupljanje potpisa za peticiju kojom se od tužilaštva u Vukovaru traži provođenje detaljne istrage, utvrđivanje odgovornosti i pronalaženje "stvarnog krivca" za nesreću koja je zadesila taj dio hrvatske Posavine.

Mještani sumnjaju da nasip nije pukao sam od sebe, a tužbu će podnijeti protiv nepoznatih osoba koje su, kako navode, "od 14. do 19. maja propustile da pravovremeno postupaju prema specijalnim mjerama zaštite od poplava i održavaju nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca da bi mogao odbraniti to područje od poplave", prenose hrvatski mediji.

Oni ističu da je zbog toga "došlo do prodora vode iz rijeke Save u štićena naseljena i nenaseljena područja u mjestima Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Posavski Podgajci, Đurić, Soljani, Strošinci, Drenovci, Vrbanja, što je uzrokovalo smrt najmanje tri osobe, iseljavanje, povredu prava privatnosti mještana, te štetu na imovini od najmanje 50 miliona kuna (oko 6.550.000 eura)".

Đaković je rekao da su mještani do sada prikupili između 2.700 i 2.800 potpisa na peticiju kojom zahtijevaju od tužilaštva pokretanje istrage kojom bi se utvrdio krivac za pucanje nasipa kod Rajeva Sela 17. maja.

"Tražimo krivca za katastrofu koja nas je ostavila bez ičega, želimo da nam bude isplaćena sva nastala materijalna šteta i naknada za pretrpljene boli", poručio je Đaković i naveo da mještani namjeravaju da peticiju s krivičnom prijavom tužilaštvu predaju sutra.