{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagađanja o Karadžićevim lažnim dokumentima

F
24.7.2008. u 14:54
0
0
Nagađanja o Karadžićevim lažnim dokumentima
0
Nagađanja o Karadžićevim lažnim dokumentima
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da su Radovanu Karadžiću lažne dokumente na ime Dragana Dabića izdale vjerojatno "strukture u Bosni i Hercegovini".
"Lažni identitet dobio je očito u vrijeme kad su njegovi stranački prijatelji bili na vlasti u Republici Srpskoj. A istodobno je i u Srbiji za njega bio povoljan politički ambijent. Očito je, dakle, da je paralelni život počeo živjeti puno ranije", kazao je Vukčević "Večernjim novostima" od četvrtka, dodajući da je vrlo mali broj ljudi znao da se iza imena Dragana Dabića krije haaški optuženik Karadžić, te da je sklon povjerovati da se "i sam sebe odrekao i uživio u ulogu doktora alternativne medicine".

Pred zakonom će odgovarati svi oni koji su Karadžiću pomogli u skrivanju, kaže Vukčević, te ponavlja da tvrdnje da je Karadžić uhićen prošloga petka, a ne u ponedjeljak navečer, pokazuju "koliko je bilo besmislenih zavjereničkih teorija" koje su Karadžićevo skrivanje pratile, kao i da je njegovo pravo da bira način na koji će se
braniti.

Suprotno tužitelju Vukčeviću, Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić ponovio je u četvrtak da je njegov branjenik uhićen u petak, 18. srpnja, te da su mu se javila tri putnika iz autobusa broj 73 s linije Novi Beograd - Batajnica, koji to potvrđuju.

Kako je Vujačić kazao novinarima ispred zgrade Specijalnog suda za ratne zločine, Karadžić je "otet" i nezakonito zadržan tri dana na nepoznatoj lokaciji prije nego što je doveden u ponedjeljak, 21. srpnja navečer istražnom sucu, te je Karadžić od njega zatražio da protiv NN osoba koje su ga otele podnese kaznenu prijavu.

Beogradski mediji se i u četvrtak bave Karadžićevim alternativnim životom, pa tako beogradska "Politika" tvrdi da se on krio po manastirima - čak i u Hilandaru - prije nego što je preuzeo identitet Dragana Dabiæa, za kojega novine nagađaju da je ubijen 1993. godine u Sarajevu, ili da je umro u Rumi prije nekoliko godina, gdje je Karadžić dobio osobnu iskaznicu na ime Dabića 1999. godine, predstavljajući se kao izbjeglica iz Dvora na Uni.

Nadležni u policijskoj upravi u Rumi su međutim na redovitoj konferenciji za novinare odbili odgovarati na novinarska pitanja o izdavanju osobne iskaznice Radovanu Karadžiću, te ih uputili na Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije.

Karadžićev odvjetnik najavio je da će žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenim uvjetima za izručenje Haaškom sudu poslati u posljednji čas, u petak navečer kako bi se odgodilo izručenje i tako omogućilo obitelji, supruzi Ljiljani Zelen Karadžić i kćerki Sonji da ga posjete u pritvoru Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Kako je Vujalić kazao "Danasu" od četvrtka, istražni sudac Specijalnog suda Milan Dilparić već je odobrio posjet Karadžićeve obitelji, ali to "koči" visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak koji im još nije izdao putovnice i dozvolu za izlazak iz te države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: