Zdravlje na prvom mjestu
38

Nadležni pozivaju Zagrepčane da drže distancu: Koronavirus je i dalje veći rizik

Dž. L.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Nakon što je nekoliko zemljotresa jutros pogodilo Hrvatsku, a najteže Zagreb, nadležni iz civilne zaštite pozvali su građane da ostanu smireni i pribrani, s obzirom na to da borba s koronavirusom i dalje traje i kod naših susjeda.
Kako se u narednom periodu Zagreb ne bi suočio sa još većom krizom, iz Kriznog štaba civilne zaštite u ovom gradu napominju građane da i dalje drže socijalnu distancu zbog oštrih mjera prevencije širenja koronavirusa. Zagrebački parkovi koji su do jučer bili prazni, jutros su zatrpani uplašenim građanima koji su pobjegli iz svojih stanova nakon jakih zemljotresa.

"Molimo građane da drže razmak upravo onako kakva je bila ranija preporuka Kriznog štaba civilne zaštite uslijed borbe s koronavirusom", upozorio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka državnog vrha Hrvatske.

Na ovom sastanku zaključeno je kako je koronavirus i dalje veći i ozbiljniji rizik u Zagrebu i širom Hrvatske. Stoga nadležni poručuju da je zdravlje na prvom mjestu i pozivaju građane da drže razmak jedni između drugih.

U isto vrijeme hrvatski seizmolozi pozivaju stanovnike da izbjegavaju građevine u samom centru Zagreba koje su stare i kojima prijeti urušavanje. Građanima savjetuju da ne borave uz takve objekte.

U međuvremenu građevinski stručnjaci procjenjuju u kojim zgradama se smije ostati, a koje je potrebno evakuirati. Stoga je pred civilnom zaštitom Zagreba novi izazov - gdje evakuirati ugroženo stanovništvo. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da će u narednim satima odlučiti šta s građanima koji žive u starim stanovima, dok je one koji su smješteni u objektima s armiranom konstrukcijom pozvao da se vrate u svoje stanove u samoizolaciju.

Podsjećamo, jutros je najteže bilo pacijentima u zagrebačkim bolnicama koji su evakuirani na ulica. Ispred bolnice u Petrovoj ulici porodilje su s tek rođenim bebama stajale stisnute na ulici, u strahu od novih zemljotresa.

Sve službe već su se aktivirale širom Zagreba na čišćenju ulica. Međutim, pored materijalne štete i straha od novih zemljotresa, nadležni organi ističu kako je ključno raščistiti gužvu koja se stvorila na ulicama Zagreba, odnosno vratiti građane u domove koji su sigurni.

Državni vrh Hrvatske pozvao je sve građevinske stručnjake da izađu na teren kako bi procijenili kakvo je stanje objekata nakon zemljotresa.