{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nadanu Vidoševiću određeno mjesec dana pritvora

F
13.11.2013. u 20:21
0
2
Nadanu Vidoševiću određeno mjesec dana pritvora
0
Nadanu Vidoševiću određeno mjesec dana pritvora
Nadan Vidošević
Županijska Državna odvjetnica u Zagrebu Željka Pokupec potvrdila je da je sudija istrage odredio Nadanu Vidoševiću jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je odbio prijedlog USKOK-a da mu se odredi pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Pokupec je najavila da će se žaliti na tu odluku.
Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević ispitan je poslijepodne u Uskoku, koji je protiv njega pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 miliona kuna iz HGK i zatražio određivanje istražnog zatvora.

Uskok je istražni zatvor zatražio i za jučer uhapšenu voditeljicu Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipu Mladinov.

Uskokovom istragom obuhvaćeni su još šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od jučer brani sa slobode, i Igor Premilovac, preko čije je kompanije fiktivnim ugovorima izvlačen novac iz HGK.

Policijski kombi napustio je zgradu Uskoka oko 17:30 sati, a Vidoševićev branitelj Dražen Delač nije želio novinarima odgovoriti je li njegov branjenik iznosio odbranu ili se branio šutnjom.

Uskok Vidoševića, Peternel i Mladinov tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zloupotrebe položaja i ovlasti, a Komeričkog i Premilovca za pomaganje.

Uskok tereti Vidoševića da je od od 2006. do februara 2011., radi "stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore", tražio od predstojnice svog ureda da potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od voditeljice Službe za finansije i računovodstvo da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su one pristale.

Po Uskokovim sumnjama, s računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 miliona kuna. Vidošević i Peternel su se okoristili za iznos od najmanje 31,5 miliona kuna, a Premilovac za proviziju od najmanje 3,5 miliona kuna. Premilovac je preko Komeričkog iznos od najmanje 31,5 miliona kuna proslijedio dio na ruke Vidoševića, a dio na ruke Peternel, koja je pak većinu predavala Vidoševiću.

Vidošević i Josipa Mladinov uhapšeni su jučer, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Komerički koji je navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj saradnici Peternel koju se na početku istrage teretilo da je još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: