"Bijeli tihi marš"
78

Na zagrebačkim protestima protiv covid potvrda uhapšene dvije osobe

L. K.
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Više od hiljadu građana okupilo se večeras u Zagrebu kako bi ponovo protestovali protiv covid potvrda, a policija je oko 19 sati privela dvije osobe, pišu hrvatski mediji.

Iako broj zaraženih u Hrvatskoj neprestano raste, u glavnom gradu ove zemlje i večeras se okupilo više od hiljadu građana koji žele izraziti nezadovoljstvo uvođenjem covid potvrda.

Pod inicijativom "Bijeli tihi marš" više od hiljadu ljudi šetalo je kroz Zagreb, a policija je tokom demonstracija privela dvije osobe. Hrvatski mediji još uvijek nemaju više informacija o okolnostima hapšenja.

Ljekari i dalje upozoravaju građane da nose zaštitne maske i ne ulaze u veće gužve, pogotovo nakon što se prošle sedmice obistinila jedna od njihovih pretpostavki. Naime, u zagrebačkoj bolnici je na respirator spojen stariji muškarac, koji je osoblju na intenzivnoj priznao kako je prisustvovao prvom protestu protiv covid potvrda.

Okupljeni su najavili kako večeras neće biti govornika na protestima, ali kako se uskoro planiraju ponovo okupiti na ulicama glavnog grada Hrvatske.

Podsjetimo da je u Hrvatskoj trenutno 2.506 hospitaliziranih, od čega 324 na respiratoru. Od posljedica oboljenja covid-19 preminulo je ukupno 10.695 ljudi, a samo u posljednja 24 sata umrla je 51 osoba (od toga 75 posto nevakcinisanih).