Kriza se komplikuje
0

Na ulicama crnogorskih gradova protesti zbog Abazovićevog prijedloga o manjinskoj vladi

B. R.
Podgorica (Screenshot: RTCG) (Foto: EPA-EFE)
Podgorica (Screenshot: RTCG) (Foto: EPA-EFE)
Politička situacija u Crnoj Gori je sve kompleksnija, a zbog čega je upitna vlada ove države. Kako će se kriza riješiti najviše će ponovo zavisiti od aktuelnog potpredsjednika vlade Dritana Abazovića.

Kako prenose crnogorski mediji, građani koji se protive mogućnosti formiranja manjinske vlade večeras su se okupili u nekoliko gradova, među kojima je i Podgorica. Manjinska vlada je prijedlog Abazovićevog Građanskog pokreta URA.

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore (Foto: EPA-EFE)

Vlast čine koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" kojoj pripada i Građanski pokret URA. Premijer Zdravko Krivokapić, koji je na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. bio nositelj liste "Za budućnost Crne Gore", je zatražio da se Abazović smijeni s pozicije potpredsjednika vlade.

Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore (Foto: EPA-EFE)

Radiotelevizija Crne Gore (RTCG) je izvijestila da je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, čelnik koalicije "Mir je naša nacija", za sljedeći mjesec zakazao tri sjednice, i to zbog političke krize.

Prva će biti 3. februara na kojoj će biti razmatrana smjena Abazovića i izbor novog potpredsjednika izvršne vlasti. Krivokapić je za njegovog nasljednika predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Na sljedećoj sjednici 4. februara bi trebao biti razmatran prijedlog skraćenja mandata Skupštine, a na trećoj sjednici bi trebao biti razmatran prijedlog o izglasavanju nepovjerenje vladi.

Abazovićev prijedlog da se razmatra nepovjerenje vladi podržali su opozicione stranke, među kojima je i donedavno dugo vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) na čijem je čelu predsjednik države Milo Đukanović.

Milo Đuakonović, predsjednik Crne Gore (Foto: EPA-EFE)
Milo Đuakonović, predsjednik Crne Gore (Foto: EPA-EFE)

Abazovićev je prijedlog da u manjinskoj vladi ne budu trenutno jedna od vladajućih stranaka prosrpski Demokratski front (DF), koji predvodi koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i DPS. Ovo su dvije najveće stranke u Crnoj Gori. Premijer Krivokapić je ranije ove sedmice poručio da je manjinska vlada "prevara".

Na djelu je kulminacija neslaganja Građanskog pokreta URA s ostatkom vladajuće koalicije. Za pojedine se obistinjuje procjena predsjednika Đukanovića da vladajuća koalicija, formirana 2020., neće dugo potrajati. Neki su mišljenja da je jedino rješenje u prijevremenim izborima.