Ljubljana
0

Na Titovoj cesti pet ploča i jedan kućni broj

FENA
Foto: RTV Slo
Foto: RTV Slo
Pet ploča s napisom "Titova cesta" već stoji na nedovršenoj ulici u Ljubljani koja će voditi prema budućem velebnom gradskom stadionu Stožice, dok na adresi Titova cesta sada postoji samo jedan kućni broj a nosi ga Univerzitetski zavod za rehabilitaciju invalida, piše u petak ljubljanski list "Žurnal".

Odluka gradskih vijećnika iz kraja aprila ove godine da cestu imenuju po Titu izazvala je svojedobno pravu političku buru i oštre polemike, posebno jer je do toga došlo samo nekoliko mjeseci nakon otkrivanja poratnog zločina u Hudoj jami kod Celja. U napuštenom rudniku otkopane su stotine okrutno ubijenih ratnih i političkih protivnika partizana, a slike su šokirale javnost.

Domaće polemike oko Hude jame i Titove ulice dobile su početkom ove sedmice i svoju evropsku dimenziju. Europska pučka stranka (EPP), koja ima najveći broj zastupnika u Evropskom parlamentu, osudila je takav način odavanja počasti historijskoj osobi, o kojoj kod starijih Slovenaca postoje ambivalentni osjećaji, kao svojevrsno iskazivanje postkomunističkog resentimana.

U kontekstu 20. godišnjice demokratskih promjena u Europi EPP je naveo da u imenovanju ljubljanske ulice po "dikatatoru Titu" vidi znak "sistemskog ohrabrivanja" promicanja komunističkih simbola u nekim novim članicama Evropske unije.

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši slovenski premijer Janez Janša, članica je EPP-a i smatra se da je vjerojatni inicijator spomenute izjave. Njeni su vijećnici 21. aprila protestujući napustili sjednicu na kojoj je Titu dana nova ulica, no prijedlog je bio prihvaćen velikom većinom glasova, u prvom redu onih s liste gradonačelnika Zorana Jankoviča.

Jankovič je novu gradsku ulicu želio nazvati po pokojnom slovenskom predsjedniku Janezu Drnovšeku, ali su se tome suprotstavila Drnovšekova djeca.

Ljubljanski gradonačelnik tvrdi da stanovnici Ljubljane podržavaju odluku jer smatraju da Tita treba shvatiti "u historijskom kontekstu".

Među političarima u Sloveniji odnos prema Titu i simbolima iz njegova vremena je dvojak. Premijer Pahor tako je izjavio je da mu Titova ulica u Ljubljani ne smeta iako ne odobrava stil kojim je vladao. Bez Tita i partizana Slovenija ne bi dobila krajeve koji su do rata bili pod Italijom, a tamo je i kuća mojih roditelja, izjavio je 1963. rođeni Pahor, koji živi blizu Nove Gorice, uz samu granicu.

S druge strane, stranke desnog centra koje su sada u oporbi stalno ističu da se Slovenija nije javnom izjavom parlamenta ogradila od zločina počinjenih u doba komunizma i da je ta zadaća još čeka.