Županijski sud u Zagrebu
0

Na suđenju Sanaderu svjedočio Polančec

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bivši potpredsjednik vlade Hrvatske Damir Polančec rekao je danas u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu da je predsjedništvo HDZ-a jednoglasno prihvatilo promjene međudioničarskog ugovora u Ini prema kojem je upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji preuzeo mađarski MOL.

"Sanader je objasnio nužnost promjene ugovora s obzirom na promijenjenu vlasničku strukturu", rekao je Polančec i dodao da je predsjedništvo HDZ tada donijelo odluku da se ide u pregovore o izdvajanju nerentabilnog gasnog poslovanja.

On je u iskazu, pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu, rekao da je HDZ inače raspravljao o važnim političkim pitanjima prije nego što su ona došla na vladu, pri čemu je mišljenje šefa stranke Sanadera bilo obavezujuće za sve.

Polančec je rekao da mu je Sanader dao ovlašćenja da vodi pregovore, ali da je o svemu morao izvještavati njega, vladu i predsjedništvo HDZ. On je dodao da je do kraja 2008. bilo 15-20 sastanaka, te da je Jadranka Kosor, Sanaderov zamjenik i u vladi i u partiji, u decembru 2008. bila najmanje na jednom sastanku, a u januaru 2009. na najmanje dva.

Polančec kaže da je Sanader naredio Kosorovoj da proda akcije Ine, kojima je raspolagao "Fond hrvatskih branilaca" na čijem je čelu tada bila. Polančec tvrdi da mu je to, nakon što je pušten iz istražnog zatvora, ispričala ona lično.

Sanader i njegova odbrana prigovorili su na istinitost svjedočenja Polančeca, naročito u djelu u kome je opisivao način donošenja odluke o promjeni sporazuma između vlade i mađarskog MOL-a o kompaniji Ina, prenose hrvatski mediji.

Polančec je negirao tvrdnje sudije Ivana Turudića, koji je tvrdio da je danas govorio različito od iskaza u istrazi. Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) odustala je od progona Polančeca prije podizanja optužnice.
Obustavljanje istrage protiv Polančeca, kome je ranije suđeno zbog nekih drugih krivičnih djela, USKOK je obrazložio tvrdnjom da nisu pronađeni dokazi da je pomagao Sanaderu u tom krivičnom djelu, niti da je ostale članove vlade doveo u zabludu prilikom izmjene ugovora s MOL-om.

Suđenje Sanaderu biće nastavljeno sutra. Osim za primanje mita od direktora MOL-a, njemu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, tj. uzimanje provizije od austrijske Hipo banke za kredit koji je Hrvatska 1995. podigla za kupovinu diplomatskih predstavništava.