Hrvatska
0

Na slobodu pušteni osumnjičeni u aferi Daimler

FENA
Trojica osumnjičenika u aferi Daimler Marko Vuković, Ivan Žabčić i Tomica Godec pušteni su iz pritvora jer je istražni sudija saslušao svih osmero svjedoka, čime su prestali razlozi za pritvor, javila je Hina.

Trojica osumnjičenih prošlog su tjedna pritvoreni zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoka, no taj je razlog otpao nakon što je istražni sudac karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković danas završio sa saslušanjem svjedoka.

Protiv trojice osumnjičenih u aferi Daimler pokrenuta je istraga zbog zloporabe ovlasti i pranja novca pri nabavi 210 vatrogasnih vozila za državno vatrogastvo. Sumnja se da su Žabčić i Vuković nezakonito stekli 250.000 eura, a svu trojicu se tereti za protupravno sticanje još 1,6 miliona eura.

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 miliona dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska. Prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupovinu 210 vatrogasnih vozila isplaćivano do 2008. godine.