Kosovo
0

Na sjeveru Mitrovice povrijeđena dvojica Srba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U novom incidentu što se dogodio u noći s nedjelje na ponedjeljak u sjevernom dijelu Mitrovice, lakše su povrijeđena dvojica Srba.

"Dvije osobe srpske nacionalnosti kretale su se vozilom koje je zbog kvara stalo. Tada im je prišla grupa od nekoliko osoba, prema njihovoj izjavi, Albanaca. Oštetili su im vozilo i nanijeli im lakše tjelesne povrede ", izjavio je za radio B92 zamjenik zapovjednika policijske stanice u sjevernom dijelu Mitrovice Predrag Vasović za radio B92.

Prema njegovim riječima, vojnici KFOR-a nisu intervenirali u tom incidentu.

Glasnogovornik kosovske policije za Mitrovicu, Besim Hoti, izjavio je kako ne zna što je razlog napada na dvojicu srpskih građana te da nema informacije o mogućim etničkim motivima incidenta.

Riječ je o četvrtom incidentu u posljednju sedmicu u sjevernom dijelu Mitrovice. U noći između petka i subote u dva odvojena incidenta povrijeđeno je šest vatrogasaca te novinarka i snimatelj jedne lokalne televizijske postaje.

Val nemira počeo je krajem decembra kad su dvojica Albanaca izbola nožem tinejdžera Srbina, nakon čega su lokalni Srbi protestovali i zapalili više trgovačkih radnji čiji su vlasnici Albanci te oštetili nekoliko vozila.

Kosovska vlada osudila je nasilje i pozvala građane da, kako je priopćila, "ne nasjedaju na provokacije u sjevernom djelu Kosova".

"Vlada Kosova nastavlja s posebnom pozornošću pratiti stanje na sjeveru zemlje nakon incidenata. Oštro osuđujemo to nasilje koje je u suprotnosti s vizijom Vlade i građana Kosova", priopćila je kosovska vlada.

Sigurnosno stanje u Mitrovici i dalje je napeto, ocijenio je u ponedjeljak Odbor za sigurnosti koji čine predstavnici općine, koju Srbi iz sjevera dijela grada ne priznaju.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaqi donio je odluku o nadoknadi štete nastale u izgredima.

Međunarodne mirovne snage (KFOR) i Pravosudna i policijska misija EU na Kosovu (EULEX) priopćili su u krajem prošle sedmice da pojačaju svoje prisustvo na sjeveru Kosova, posebno u sjevernom dijelu Mitrovice te su pozvali stanovnike da ostanu mirni.

KFOR i EULEX upozorili su da su spremni snažno reagirati na bilo koju prijetnju sigurnosti i slobodi kretanja te da neće dopustiti nikakvo nasilje na Kosovu.