{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na sjeveru Mitrovice i dalje prosvjedi Srba, prosvjeduju i srpski policajci

F
29.2.2008. u 15:10
0
0
Na sjeveru Mitrovice i dalje prosvjedi Srba, prosvjeduju i srpski policajci
0
Na sjeveru Mitrovice i dalje prosvjedi Srba, prosvjeduju i srpski policajci
Foto: Reuters
Nekoliko stotina bivših djelatnika Općinskog i Okružnog suda u sjevernom djelu Mitrovice srpske nacionalnosti u petak je ponovo prosvjedovalo tražeći povratak na posao.
Srpski djelatnici dvaju sudova svojevoljno su 1999., nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga i misije UN-a, napustili radna mjesta i formirali vlastite paralelne sudove. U Općinskom i Okružnom sudu tada su ostali raditi samo djelatnici albanske nacionalnosti, koji rade pod ingerencijom UNMIK-a. Albanski suci već deset dana ne mogu ući u zgrade sudova iz sigurnosnih razloga.

Prema riječima predsjednika Okružnog suda na sjeveru Mitrovice, koji radi pod nadzorom UNMIK-a, Kaplana Barutija, bivši srpski namještenici, od kojih je većina radila u paralelnim sudovima, sada se žele vratiti u ove sudove, a njihov je cilj da te sudove, kao i druge institucije, stave pod nadzor Srbije, a ne pod UNMIK niti pod ovlasti kosovskih institucija.

Prosvjednicima se pridružio i predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Nebojša Jović, koji je poručio okupljenima da nastave s mirnim prosvjedima, a od UNMIK-a u Prištini je zatražio da "pokaže razum i riješi problem pravosuđa na sjeveru Kosova".

Prosvjed, koji je protekao mirno, osiguravali su brojni pripadnici međunarodne i kosovske policije, od kojih su neki pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Za poslijepodne su u sjevernom dijelu Mitrovice prosvjed protiv neovisnosti Kosova zakazali srpski studenti sveučilišta u tom gradu, koji već 11 dana prosvjeduju.

Ovotjednim prosvjedima policajaca srpske nacionalnosti pridružilo se u petak i blizu 50 policajaca u općini Štrpce, koji su odlučili od danas ne prihvaćati naredbe središnje Kosovske policijske službe u Prištini te zahtijevaju jedino suradnju s UNMIK policijom pozivajući se na Rezoluciju 1244 VS UN-a. Pripadnici KPS-a u Štrpcu, za razliku od kolega u drugim kosovskim sredinama, nisu napustili zgradu policije, u kojoj čekaju da im se obrati netko od dužnosnika policije UNMIK-a.

Srpski izvori navode da na Kosovu trenutno prosvjeduje nešto manje od 500 srpskih policajaca, pripadnika Kosovske policijske službe.

Pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) srpske nacionalnosti okupili su se jutros i ispred policijske postaje u srpskoj enklavi u Gračanici i ponovili svoje odbijanje službe za neovisnu državu Kosovo. Oko 150 policajaca u odorama i civilnih osoba priopćilo je da žele biti pod zapovjedništvom UNMIK policije i zatražili sastanak s regionalnim zapovjednikom UNMIK-a. Okupljeni srpski policajci dolaze iz policijskih postaja u Prištini, Kosovu Polju, Lipljanu, Obiliću i Gračanici.

Policijska postaja u Gračanici je prva u kojoj su ovlasti s UNMIK-a prenesene na Kosovsku policijsku službu u procesu tranzicije ovlasti koji je započeo prije tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: