{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na sjeveru Mitrovice i dalje prosvjedi Srba, prosvjeduju i srpski policajci

F
29.2.2008. u 15:10
0
0
Na sjeveru Mitrovice i dalje prosvjedi Srba, prosvjeduju i srpski policajci
0
Na sjeveru Mitrovice i dalje prosvjedi Srba, prosvjeduju i srpski policajci
Foto: Reuters
Nekoliko stotina bivših djelatnika Općinskog i Okružnog suda u sjevernom djelu Mitrovice srpske nacionalnosti u petak je ponovo prosvjedovalo tražeći povratak na posao.
Srpski djelatnici dvaju sudova svojevoljno su 1999., nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga i misije UN-a, napustili radna mjesta i formirali vlastite paralelne sudove. U Općinskom i Okružnom sudu tada su ostali raditi samo djelatnici albanske nacionalnosti, koji rade pod ingerencijom UNMIK-a. Albanski suci već deset dana ne mogu ući u zgrade sudova iz sigurnosnih razloga.

Prema riječima predsjednika Okružnog suda na sjeveru Mitrovice, koji radi pod nadzorom UNMIK-a, Kaplana Barutija, bivši srpski namještenici, od kojih je većina radila u paralelnim sudovima, sada se žele vratiti u ove sudove, a njihov je cilj da te sudove, kao i druge institucije, stave pod nadzor Srbije, a ne pod UNMIK niti pod ovlasti kosovskih institucija.

Prosvjednicima se pridružio i predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Nebojša Jović, koji je poručio okupljenima da nastave s mirnim prosvjedima, a od UNMIK-a u Prištini je zatražio da "pokaže razum i riješi problem pravosuđa na sjeveru Kosova".

Prosvjed, koji je protekao mirno, osiguravali su brojni pripadnici međunarodne i kosovske policije, od kojih su neki pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Za poslijepodne su u sjevernom dijelu Mitrovice prosvjed protiv neovisnosti Kosova zakazali srpski studenti sveučilišta u tom gradu, koji već 11 dana prosvjeduju.

Ovotjednim prosvjedima policajaca srpske nacionalnosti pridružilo se u petak i blizu 50 policajaca u općini Štrpce, koji su odlučili od danas ne prihvaćati naredbe središnje Kosovske policijske službe u Prištini te zahtijevaju jedino suradnju s UNMIK policijom pozivajući se na Rezoluciju 1244 VS UN-a. Pripadnici KPS-a u Štrpcu, za razliku od kolega u drugim kosovskim sredinama, nisu napustili zgradu policije, u kojoj čekaju da im se obrati netko od dužnosnika policije UNMIK-a.

Srpski izvori navode da na Kosovu trenutno prosvjeduje nešto manje od 500 srpskih policajaca, pripadnika Kosovske policijske službe.

Pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) srpske nacionalnosti okupili su se jutros i ispred policijske postaje u srpskoj enklavi u Gračanici i ponovili svoje odbijanje službe za neovisnu državu Kosovo. Oko 150 policajaca u odorama i civilnih osoba priopćilo je da žele biti pod zapovjedništvom UNMIK policije i zatražili sastanak s regionalnim zapovjednikom UNMIK-a. Okupljeni srpski policajci dolaze iz policijskih postaja u Prištini, Kosovu Polju, Lipljanu, Obiliću i Gračanici.

Policijska postaja u Gračanici je prva u kojoj su ovlasti s UNMIK-a prenesene na Kosovsku policijsku službu u procesu tranzicije ovlasti koji je započeo prije tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: