Hrvatska
0

Na računima Sanaderovog brata pronađeno tri miliona kuna

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski istražni organi pronašli su na više bankarskih računa solinskog župnika Vinka Sanadera, brata uhapšenog bivšeg hrvatskog primijera Iva Sanadera oko tri miliona kuna (oko 400.000 eura), prenose hrvatski mediji.

Prema informacijama iz crkvenih krugova, do saznanja se došlo u toku temeljne provjere finansijskog stanja svih članova porodice Sanader, poslije pokretanja istrage o umiješanosti bivšeg premijera u aferu Fimi-Medija, piše zagrebački "Jutarnji list".

Taj novac je don Vinko Sanader čuvao na različitim bankarskim računima, a dio je nađen u gotovini.

"Niko od nadležnih organa još ne tvrdi da je taj milionski iznos na bilo koji način povezan s kriminalnim djelima Vinkovog brata Ive Sanadera, ali svakako postoji jasna potreba da se utvrdi porijeklo novca, koji je bio deponovan u različitim valutama", piše list.

Čudno je, piše list, da don Vinko, župnik marijanskog svetilišta Gospe od Otoka u Solinu, prema pravilima svog poziva i skromnoj prirodi svoga posla, raspolaže tolikom količinom gotovine, o kojoj crkveni vrh nema nikakvih informacija.

Teško je zamisliti da su mještani bili toliko darežljivi prema Sanaderovom bratu, iako se, istini za volju, konstatuje list, ne odbacuje ni ta mogućnost.

"Prema nekim tumačenjima iz istrage i dosadašnjim saznanjima o "Sanaderovoj mreži", ne bi trebalo da čudi moguće otkriće da je i don Vinko Sanader, kao i drugi iz okruženja bivšeg šefa HDZ-a, bio sastavni dio porodične organizacije za skrivanje i deponovanje otuđenog novca", piše list.