Hrvatska
0

Na Mirogoju sahranjen Ante Marković

SRNA
Ante Marković, posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije, sahranjen je danas na zagrebačkom Mirogoju.

Osim porodice i brojnih prijatelja, sahrani su prisustvovali političari i Markovićevi poštovaoci iz vremena Jugoslavije.

Od Markovića se oprostio posljednji šef jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar. "Ovo jeste oproštaj, ali nije zbogom, već doviđenja... Tamo negdje u nepoznatom i dalekom, gdje nas, antifašiste, borce za mir i socijalnu pravdu, čekaju dostojna mjesta", poručio je Lončar.

Sahrani je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

Ante Marković preminuo je u noći između 27. i 28. novembra u 88. godini. 

Poznat je po stabilizaciji dinara, smanjenju inflacije i započinjanju privatizacije dijeljenjem akcija preduzeća radnicima krajem osamdesetih godina. Dok je bio na funkciji saveznog premijera, Marković je osnovao stranku Savez reformskih snaga Jugoslavije i tako postao prvi državni zvaničnik koji je osnovao političku organizaciju van okvira Saveza komunista Jugoslavije. 

Za predsjednika Saveznog izvršnog vijeća izabran je 15. marta 1989. godine i na toj funkciji ostao je do 7. oktobra 1991. godine kada su Hrvatska i Slovenija proglasile samostalnost, nakon čega se SFR Jugoslavija praktično raspala. Nakon odlaska sa mjesta posljednjeg premijera Jugoslavije, Marković je napustio politiku. Od 1991. godine živio je u Gracu u Austriji. 
Ante Marković rođen je 25. novembra 1924. godine u Konjicu u BiH, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Diplomirao je 1954. na Tehničkom fakultetu - elektrotehnički odsjek, u Zagrebu. Prije Drugog svjetskog rata pripadao je naprednom omladinskom pokretu i vrlo rano je postao član Komunističke partije. Učesnik je NOB-a od 1941. godine.