Slovenija
0

Na lokalne izbore izašlo 42,41 posto birača

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Na lokalnim izborima za općinska vijeća i gradonačelnike u 208 općina koji su u nedjelju održani u Sloveniji sudjelovalo je 42,41 posto od upisanih skoro 1,7 miliona birača, objavilo je centralna izborna komisija.

To je znatno manje nego na lokalnim izborima 2006. kad je u prvom krugu glasalo 58 posto birača.

Veći politički pomaci u naklonosti biračkog tijela na ovim izborima, barem u većim gradovima, nisu zabilježeni. Prema rezultatima izlaznih anketa koje su u nedjelju na večer objavile televizijske stanice, najviše razloga za slavlje ima gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič, koji je izborio svoj drugi mandat s oko 70 posto glasova.

Nekadašnji direktor "Mercatora" koji je na izborima za gradonačelnika i gradsko vijeće nastupio sa svojom posebnom nestranačkom listom rekao je u razgovoru za komercijalnu televizijsku stanicu POP-TV da je njegov ponovni uspjeh dokaz da se ne isplati "prljava kampanja" koja je pokrenuta protiv njega i njegovih navodno "megalomanskih" projekata u slovenskom glavnom gradu u protekle četiri godine.

Na pitanje hoće li mandat gradonačelnika Ljubljane prekinuti za dvije godine, kad su parlamentarni izbori, čime se aludiralo na mnoga mišljenja kako je Jankovič zainteresiran za položaj predsjednika vlade, on je samo rekao da je Ljubljana trenutno njegova glavna preokupacija i da je sigurno kako neće ulaziti ni u jednu političku stranku.

U Celju je već u prvom krugu natpolovičnu većinu dobio predstavnik Slovenske pučke stranke (SLS) Bojan Šrot kojemu će to biti četvrti mandat na položaju gradonačelnika.

Dosadašnji gradonačelnik Maribora Franc Kangler, također član SLS-a za novi mandat morat će se boriti u drugom krugu za dvije sedmice s Tomažem Kanclerom, kandidatom Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša.