Regija
0

Na Kosovu uhićeni njemački tajni agenti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trojica njemačkih državljana koje su kosovske vlasti prošli tjedan u Prištini uhitile pod optužbom da su umiješani u nedavni bombaški napad na središnji stožer misije Europske unije EULEX na Kosovu, pripadnici su Njemačke obavještajne službe (BND) javljaju njemački mediji u subotu.

Trojica njemačkih državljana uhićena su srijedu nakon što su dan prije provjeravali mjesto napada te se zadržavali u zgradi iz koje je izvršen bombaški napada na zgradu EULEX-a. Nakon uhićenja su tvrdili da su radili uviđaj na mjestu bombaškog napada.

"Trojica uhićenih njemačkih državljana djelatnici su BND-a", javlja "Spiegel Online" pozivajući se na izvore u Prištini.

Oni su, kako nadalje javlja novinska agencija DPA bili uposleni u tvrtki "Logistic Assessments" u Prištini koja službeno savjetuje njemačke poduzetnike prilikom ulaganja u kosovsko gospodarstvo ali koja zapravo BND-u služi kao baza na Kosovu. "Logistic Assessments", kako nadalje javlja DPA, već dulje vrijeme stoji pod prismotrom kosovskih vlasti.

Kako javlja "Spiegel Online" uhićenje je dovelo do napetosti između službenog Berlina i Prištine jer trojica uhićenih očito kod lokalnih kosovskih vlasti nisu, kao što je to uobičajeno, bila službeno prijavljena kao djelatnici tajne službe. Trojica, kako nadalje piše "Spiegel" nisu pripadala službenom osoblju BND-a u Prištini nego su djelovali "samostalno".

Njemački agenti bi trebali biti izvedeni pred istražnog suca u Prištini a predbacuje im se špijunaža. Vlasti u Prištini priopćile su da se prilikom uhićenja niti jedan od trojice nije mogao legitimirati kao "pripadnik tajne službe, policajac ili djelatnik njemačke vlade".

Njemačka vlada i BND odbile su komentirati razvoj događaja, jedino je ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da se kod trojice uhićenih radi o njemačkim državljanima.

Parlamentarna oporba u subotu je zatražila "hitno i temeljito" rasvjetljenje slučaja uhićenih njemačkih agenata.

"Bez obzira na to da li se radi o istinitim optužbama ili ne stvar mora biti što prije razjašnjena", rekao je član parlamentarnog povjerenstva za kontrolu rada tajnih službi Max Stadler (Liberalno demokratska stranka FDP).

Parlamentarno povjerenstvo se još uvijek bavi slučajem njemačkih agenata u Bagdadu koji su navodno, suprotno službenoj politici Berlina, pomagali američke snage prilikom invazije na Irak.