Potraga za počiniteljem
1

Na Kosovu ubijen bračni par

Anadolija
Na istoku Kosova, u selu Talinoć, ubijeni su muž i žena srpske nacionalnosti. Još uvijek nije poznat identitet osobe ili osoba koje su počinile ubistvo.

 Prema zasad dostupnim podacima, bračni par je 1999. napustio selo te su se nakon nekoliko godina vratili. Pedesetogodišnji Milovan i Ljiljana Jeftić ubijeni su u svojoj kući iz vatrenog odružja.

Kosovska policija saopćila je da je pokrenuta istraga u vezi sa ovim slučajem i da traga za počiniocima. Policija je pokrenula potragu širokih razmjera, a za saobraćaj je zatvorila i cestu Priština-Kosovo.

Ističući duboku žalost zbog ubistva bračnog para, predsjednica Kosova Atifete Yahyaga i premijer Kosova Hašim Tachi oštro su osudili ovaj čin zatraživši da počinioci budu uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde.

U saopćenju stoji da se ovaj slučaj smatra napadom na stvaranje kosovske države, te da je povratak na ognjište osnovno pravo svakog čovjeka. Srbijanski ministar za pitanja Kosova Oliver Ivanović istakao je da je ovaj incident pokazatelj da kosovske institucije nisu u dovoljnoj mjeri obezbijedile sigurnost za Srbe na Kosovu i napomenuo da je potrebno da to shvati međunarodna zajednica. Nakon ubistva u selu Talinoc, 17 Srba odlučilo je napustiti to selo.