Zbog zločina nad civilima
0

Na Kosovu suđenje komadantima OVK-a

FENA
Priština
Priština
U Prištini je u ponedjeljak započelo suđenje visokim komadantima bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sabitu Geciju i Rizi Alijaju, koji su optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Geci i Alijaj izjavili su na početku suđenja u Prištini da se ne osjećaju krivim za optužbu da su mučili i ubijali civile u logorima u Kukesu i Cahanu u Albaniji.

Suđenje vode suci Evropske misije za vladavinu zakona EULEX.

Pedesetdvogodišnji Geci i dvije godine mlađi Alija uhapšeni su prošle godine, a spominju se i u izvještaju Vijeća Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Najavljeno je da će se na gotovo 40 ročišta do kraja juna podastrijeti dokazi koji optužene terete da su kao komadanti bivšeg OVK-a izvršili zločine u dva logora na području Albanije. Na suđenju je najavljeno oko 20 zaštićenih svjedoka.

Prema optužnici, Geci i Alijaj su izravno sudjelovali u zlostavljanju ljudi koji su držani u tim logorima od kraja marta ili početka aprila do juna 1999. godine, prenijela je Hina.

Prema optužnici, logori u Albaniji bili su "logistička, obučna i opskrbna središta", ali su ih Geci i Alija koristili kako bi držali civile u "prljavim i nezdravim uvjetima". Zatvorenici su, tvrdi se u optužnici, redovno premlaćivani i vrijeđani.

Geci i Alijaj uhapšeni su u maju odnosno u junu 2010. godine. Geci je već osuđivan, i to zbog iznuđivanja novca.