Protest pokreta Samoopredjeljenje
0

Na Kosovu povrijeđen 31. policajac i 20 demonstranata

FENA
Pripadnici pokreta Samoopredjeljenje se sukobili s policajcima (Foto: AFP)
Pripadnici pokreta Samoopredjeljenje se sukobili s policajcima (Foto: AFP)
U sukobu pripadnika pokreta kosovskih Albanaca Samoopredjeljenje sa pripadnicima kosovske policije u subotu je nedaleko od Podujeva na sjeveroistoku Kosova na putu ka graničnom prijelazu Merdare povrijeđen 31. policajac i više od 20 demonstranata, prenose beogradski mediji.

Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani je izjavio da je ukupno, kod Podujeva i kod prijelaza Bijela zemlja privedeno 146 osoba, a povrijeđen 31. policajac i više od 20 demonstranata.

Kosovska policija također je ranije demantirala informaciju koju su jučer prenijeli mediji, da je među uhapšenima i čelnik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti. Kurti nije bio uhapšen već je bio povrijeđen tokom intervencije kosovske policije te mu je potom ukazana medicinska pomoć, nakon čega se vratio među demonstrante, navodi se.

Protesta je tokom dana bilo i kod graničnog prijelaza Bijela Zemlja na istoku Kosova na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu, gdje nije bilo sukoba. Demonstranti nisu uspjeli doći do graničnog prijelaza jer ih je u tome spriječila policija, navodi se.

U saopćenju objavljenom na službenom portalu ureda kosovskog premijera kosovska vlada izražava žaljenje zbog nasilnih akcija pokreta Samoopredjeljenje usmjerenih protiv pripadnika kosovske policije te poziva čelnike tog pokreta da se suzdrže od nasilja i ne ometaju slobodu kretanja koju, kako se ističe, jamči kosovski Ustav.

Također se izražava snažna podrška vlade kosovskoj policiji "koja s profesionalizmom drži situaciju pod kontrolom".

Državni sekretar srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović za televiziju B92 ocijenio je kako jučerašnji sukobi na Kosovu neće imati direktnog utjecaja na dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine.

Situacija na terenu, kako javljaju mediji, polako se smiruje i već se mogu uočiti pojedina vozila koji pristižu u Podujevo nakon što su prošla granični prijelaz Merdare.

Pokret Samoopredjeljenje proteklih je dana najavljivao za subotu "mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja". Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obavezati kosovsku vladu da provede rezoluciju, usvojenu u kosovskom parlamentu u decembru 2011. godine, koja predviđa "mjere punog reciprociteta" prema Srbiji.

Kako se navodi na internet portalu tog pokreta, najavljujući blokadu Kurti je rekao da je reciprocitet vrijednost Evropske unije te da se zemlje Unije međusobno priznaju i imaju recipročne odnose. U svijetu, prema riječima Kurtija, ne postoji primjer da između dvije zemlje, koje nemaju mirovni sporazum i koje se međusobno ne priznaju, postoji slobodna trgovina.

Istaknuo je kako je blokada usmjerena politički protiv Srbije, a nikako protiv Srba općenito, ili protiv Srba na Kosovu.