|

Na Kosovu počeo drugi krug izbora za lokalnu upravu

Na Kosovu počeo drugi krug izbora za lokalnu upravu
0
F
FENA
13.12.2009. u 10:35
0
komentara
0

dijeljenja
Na Kosovu počeo drugi krug izbora za lokalnu upravu Foto: Reuters
Na Kosovu su u nedjelju ujutro otvorena glasačka mjesta za drugi krug lokalnih izbora na kojima će se izabrati predsjednici 21 općine od ukupno 36 koliko ih ima na Kosovu. Prvi krug izbora održan je 15. novembra i tada su izabrani predsjednici 15 općina kao i vijećnici lokalnih skupština.
Drugi krug izbora održava se u općinama u kojima u prvom krugu nijedan od kandidata nije osvojio potrebnu većinu glasova.

Centralna izborna komisija objavila je da je završila sve nužne pripreme za drugi krug, dok su iz kosovske policije priopćili da su angažirali oko 4.000 pripadnika svojih snaga za održavanje reda i mira.

U drugom krugu se za predsjednika općina natječu po dva prvoplasirana kandidata koji u prvom krugu nisu dobili potrebnu većinu, pola plus jedan glas birača koji su izišli na izbore.

U devet općina natječu se kandidati Demokratske stranke Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija protiv kandidata Demokratske lige Kosova (LDK) predsjednika Fatmira Sejdiua.

U još osam općina kandidati PDK natječu se protiv suparnika iz Saveza za budućnost (AAK) Ramusha Haradinaja odnosno Alijanse za novo Kosovo (AKR).
Drugi krug izbora održava se i u dvije većinski srpske općine, Štrpcu i Novom Brdu, gdje su zbog srpskog bojkotiranja izbora u prvom krugu većinu glasova u lokalnim vijećima osvojile albanske stranke.

Kandidati Srpske liberalne stranke (SLS) natječu se u dvije općine protiv kandidata PDK-a odnosno LDK-a.

U glavnom gradu Prištini se ne održavaju izbori. Dosadašnji gradonačelnik Isa Mustava iz LDK osigurao je pobjedu već u prvom krugu. Međutim, bira se u albanskom južnom dijelu Mitrovice, Peći, Prizrenu te Podujevu, Gnjilanu i Suhoj Reci.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.