M. Abramovich
0

"Na Kosovu nije odrađen posao oko priznavanja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki diplomat Morton Abramovich ocijenio je danas da "kosovske institucije nisu dobro odradile posao oko priznavanja Kosova".

"Zapad i Kosovo nisu kako treba odradili posao kako bi povećali broj država koje su priznale nezavisnost Kosova", rekao je Abramovich za albansku sekciju Radija "Slobodna Evropa".

"Kosovari nisu uradili što je trebalo za priznavanje Kosova, nisu se pomjerili da bi omogućili priznavanje zemlje naročito u islamskim zemljama", rekao je on.

Abramovich je kazao da se zapad nije uključio u proces priznavanja Kosova "koliko je trebalo".

"Oni nisu radili koliko treba, zato što su vjerovali da će dalje priznavanje zavisiti više od napora SAD i EU", rekao je bivši američki diplomat.

Kritike na račun privremenih kosovskih institucija izrekao je i bivši kosovski premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Kosova Agim Ceku.

On je kazao da "zabrinjava pad dinamike priznavanja nezavisnosti Kosova".

"U februaru nas je priznala 21 zemlja, u martu 14, u aprilu sedam, dok u maju i junu samo jedna. To svakako zabrinjava", naveo je Ceku, koji je bio i član pregovaračkog tima Kosova.

On smatra, prenosi Tanjug, da još više zabrinjava indiferentnost institucija i nosilaca najviših funkcija koji najavljuju da će biti novih priznavanja nezavisnosti, dok se u praksi događa suprotno.