|

Na Kosovu danas prvi parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti

Na Kosovu danas prvi parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti
0
F
FENA
12.12.2010. u 07:43
1
komentara
0

dijeljenja
Na Kosovu danas prvi parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti Foto: AP
Kosovo u nedjelju održava prve parlamentarne izbore nakon proglašenja nezavisnosti 2008. i prvi put vlastitim snagama, bez međunarodnog skrbništva, a ti prijevremeni izbori, raspisani nakon raspada vladajuće koalicije, ispit su političke zrelosti za Prištinu koja bi tek nakon izbora trebala s Beogradom početi dijalog kako bi se prevladale napetosti i normalizirali odnosi.
Oko 1,6 miliona birača pozvano je da među kandidatima 29 političkih stranaka i građanskih inicijativa izabere 120 zastupnika, od kojih je 20 rezervirano za manjine, 10 za Srbe, a 10 za ostale.

Prijevremeni izbori raspisani su pošto je u septembru predsjednik države Fatmir Sejdiu podnio ostavku kad je ustavni sud zaključio da je prekršio ustav obnašajući istovremeno tu dužnost i dužnost predsjednika stranke Demokratske lige Kosova (LDK).

Kako se Demokratski savez Kosova (DSK) premijera Hashima Thacija i LDK nisu mogli dogovoriti o novom predsjedniku države, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, po ustavu privremeni predsjednik, raspisao je nove izbore.

Dvije se stranke međusobno optužuju za političku krizu koja je izazvala pad koalicije u kojoj su obje sudjelovale. No nijedna ne nudi inovativan program za rješavanje teškoća - od visoke nezaposlenosti do nerazvijene ekonomije u toj najmlađoj evropskoj državi i jednoj od najsiromašnijih.

Nezaposlenost na Kosovu iznosi 50 posto, a korupcija zahvata najviše nivoe vlade.

Njemačka agencija dpa piše kako je u žarištu prijašnjih izbora bila nezavisnost od Srbije, a sada su iskazani ciljevi kao što su put prema Evropskoj uniji i NATO-u i obećanje da će zemlja dobiti "poštenu vladu".

Očekuje se da bi najviše glasova mogao dobiti Thacijev DSK, piše dpa, a francuska agencija AFP prenosi da su stranke, po anketama, izjednačene.

AFP dodaje da je popularni prištinski gradonačelnik Isa Mustafa, odnedavna novi čelnik LDK-a, najstarije stranke koju je osnovao prvi kosovski predsjednik Ibrahim Rugova (umro 2006.), naznačio da ne želi opet koalirati s DSK.

Treća stranka, Savez za budućnost Kosova, oslabljena je jer je njen čelnik, bivši premijer Ramush Haradinaj, haaški zatvorenik koji u pritvoru čeka novo suđenje za ratne zločine.

Nacionalni pokret za samoodređenje, koji vodi Albin Kurti, stranka je vrlo kritična prema međunarodnim snagama na Kosovu, nacionalistička je i sklona velikoj Albaniji. Ona prvi put sudjeluje na izborima kao i stranka FER (Partia Fryma e Re, Svjež duh) koja okuplja kosovske Albance školovane na Zapadu, tehnokrate.

Obje stranke nastoje privući mlade birače u zemlji u kojoj je polovina od dva miliona ljudi mlađa od 25 godina.

Uprkos velikom razočarenju birača, novim će strankama biti teško boriti se s tvrdokornošću patrijarhalnog i tradicionalističkog Kosova, piše dpa.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...