Kosovo
0

Na izbore do 13.30 sati izašlo 11 posto birača

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nešto više od 118.000 ili 11 posto upisanih birača izašlo je do 11.30 sati na parlamentarne izbore na Kosovu, prve nakon proglašenja nezavisnosti, objavila je u nedjelju popodne Centralna izborna komisija Kosova.

Komisja je ocijenila da izbori protiču u mirnoj atmosferi i bez incidenata koji bi utjecali na tok glasovanja. Više od 1,6 miliona kosovskih građana glasa na 2.280 glasačkih mjesta. Izbore nadzire 32.021 posmatrač, od kojih su 493 predstavnici međunarodnih organizacija.

Na parlamentarnim izborima sudjeluje 29 političkih stranaka i lista, među kojima osam lista iz srpske zajednice. Kosovski su Srbi podijeljeni, pa oni sa sjevera izbore uglavnom bojkotiraju, a oni koji žive po enklavama izlaze na izbore u značajnom broju.

Na sjeveru Kosova, nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom, organizirana su pokretna biračka mjesta koja osigurava policija EULEX-a.

Ustavna kriza koja je dovela do izbora počela je prije dva mjeseca, kada je Ustavni sud odlučio da predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ne smije istodobno biti predsjednik političke stranke i država te se nastavila raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem prijevremenih izbora.

Prema ocjenama nezavisnih posmatrača i predstavnika međunarodne zajednice, izborna kampanja bila je u okvirima demokratskih standarda.