Tragični vikend
0

Na hrvatskim cestama čak 17 poginulih

FENA
Foto: Jutarnji.hr
Foto: Jutarnji.hr
Tokom ovog vikenda na hrvatskim je cestama poginulo 17 osoba, što je po broju poginulih jedan od najcrnjih vikenda u Hrvatskoj ikada, a pogibali su vozači, suvozači, motociklisti i biciklisti.

Samo u jednoj prometnoj nesreći u nedjelju ujutro su u stravičnom sudaru na varaždinskoj obilaznici poginule četiri osobe, među kojima i jedno dijete. Nesreća se dogodila kada je, zbog neprilagođene brzine, vozilo bjelovarskih registarskih oznaka prešlo na suprotni kolnički trak i udarilo u automobil varaždinskih oznaka, a zatim i u automobil zagrebačkih oznaka. Vozač iz Zagreba, njegova žena i dijete te još jedna putnica u tom automobilu su poginuli.

"Najviše nesreća dogodilo se zbog brzine, nepropisnog uključivanja u promet, nepropisnog pretjecanja i polukružnog okretanja. Dakle, ljudski je faktor prvi i osnovni koji je doveo do ovoga tragičnog vikenda", izjavio je za HTV donačelnik Odjela za prometnu preventivu MUP-a Josip Matija.

U subotu je poginulo troje ljudi u nesreći na autocesti A1 kod čvora Vrpolje kod Šibenika kada je vozač iz Ivanić Grada u VW pasatu, zbog neprilagođene brzine, automobilom skliznuo s kolnika i na suprotnome kolničkom traku izravno se sudario s džipom. Oba su vozača poginula na mjestu nesreće, a suvozačica iz džipa od ozljeda je umrla u šibenskoj bolnici.

Jedna žena poginula je u subotu u 22,30 sati u prometnoj nesreći na 70. kilometru autoceste Lipovac-Bregana, u smjeru Zagreba, u blizini Ivanić Grada. Automobil je sletio s ceste zbog još neutvrđenih razloga, a dvoje djece je ozlijeđeno i prevezeni su u Klaićevu bolnicu.

Vozačica M.B. (49) poginula je u petak u 14,30 sati u sudaru s kamionom-mikserom u mjestu Cerje Nebojse, na cesti Varaždin-Ivanec. Nesretna vozačica prešla je na suprotni kolnički trak i izravno se sudarila s mikserom te na mjestu poginula.

Ginuli su i motociklisti. Jedan je poginuo na Krku kod Malinske u sudaru s terenskim vozilom, a drugi u Lugu, u blizini Belog Manastira, kad je, zbog neprilagođene brzine, skliznuo s kolnika te udario u zidani most. U Švaljkovcu, mjestu u blizini Svetog Križa Začretja, oko ponoći sa subote na nedjelju poginula je 21-godišnja suvozačica na motociklu. Na gradskoj obilaznici kod Novske u subotu rano poslijepodne izgorio je motociklist J.K. (20) iz Brestače. Nakon udara motocikla u automobil kutinskih oznaka oba su se vozila zapalila. Motociklist je potpuno izgorio, a vozač automobila teško je ozlijeđen i prevezen je u bolnicu, gdje je umro. Od ozljeda je u subotu umro i 17-godišnji motociklist kojemu je u petak u 19 sati u Nedeljancu prednost oduzela vozačica automobila.

U noći sa subote na nedjelju na dijelu državne ceste od Siska prema Zagrebu, u Selskom Polju, 24-godišnji mladić automobilom je udario 31-godišnjega biciklista i na mjestu ga usmrtio. Biciklist Stjepan K. (68) umro je u vozilu Hitne pomoći nakon što ga je u petak u 18 sati u Gornjostupničkoj ulici u Zagrebu udario kamion s prikolicom.