{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na današnji dan počelo je razaranje Beograda

S
6.4.2012. u 10:46
2
0
Na današnji dan počelo je razaranje Beograda
2
Na današnji dan počelo je razaranje Beograda
Na današnji dan, prije 71 godinu, nacistička Njemačka bombardovala je Beograd čime je u Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat.
Njemački Treći Rajh napao je Jugoslaviju bez objave rata. Prvo je bombardovan Beograda, a zatim i Kraljevo, Niš i drugi gradovi.

Bombardovanje Beograda počelo je u 6.30 sati, dok je većina stanovnika još spavala.

Njemački bombarderi su u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad, a oko 16 sati iz pravca Rumunije doletilo je tridesetak njemačkih borbenih aviona "štuka", iz kojih se pucalo po kolonama ljudi koji su napuštali grad.

Beograd je ponovo napadnut 11. i 12. aprila. Napadi su trajali i noću, a na grad je izručeno 440 tona bombi.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građanina, dok neke procjene govore o blizu 4.000 stradalih.

Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1.888 zgrada, a djelimično je oštećeno 6.829 zgrada.

Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Željeznička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom.

U porti Vaznesenjske crkve pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine.

Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namjerno napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata. U požaru poslije bombardovanja nestao je cijli fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovjekovne spise neprocjenjive vrijednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: