|

Na Cetinju sahranjen Jovo Kapičić

Na Cetinju sahranjen Jovo Kapičić
214
S
SRNA
12.12.2013. u 19:05
90
komentara
214

dijeljenja
Na Cetinju sahranjen Jovo Kapičić Foto: Blic
Na cetinjskom Novom groblju danas je u prisustvu porodice, državnog vrha Crne Gore i građana sahranjen Jovo Kapičić, jugoslavenski narodni heroj, penzionisani general Jugoslavenske narodne armije (JNA), bivši šef UDBA-e i diplomata.
Sahrani Kapičića prisustovali su, između ostalih, crnogorski premijer Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici lokalne uprave Cetinja i SUBNOR-a.

Kapičić je sahranjen uz vojne počasti. U ime SUBNOR-a i antifašista Crne Gore od generala Kapičića oprostio se Ljubomir Sekulić.

"Jovo je imao dug i častan život. Neustrašivi borac, junak po svemu nalik i ravan onima o čijem herojstvu , čestitosti i pravdoljubivosti i ljudskosti je neprestano slušao - Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog od njih", kazao je Sekulić.

Jovo Kapičić (95) umro je poslije kratke i teške bolesti 9. decembra u Beogradu.

Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije. Kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije, obavljao je komandne dužnosti u vezi sa Golim otokom.

Rođen je 2. septembra 1919. godine u gradu Gaeti, u Italiji, gdje je tada bila velika baza izbjegle crnogorske kraljevske vojske nakon Božićne pobune 1919. godine, protiv dinastije Karađorđević.

Bio je zagovornik obnove crnogorske nezavisnosti.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...