Regija
7

Na Balkanu zaplijenjeno devet puta više rezanog duhana nego prošle godine

SRNA
Borba protiv nelegalne trgovine rezanim duhanom i cigaretama daje prve vidljive rezultate u regionu Balkana, s obzirom da je za prvih pet mjeseci ove godine zaplijenjeno 1.446 tona ili devet puta više rezanog duhana nego za cijelu prošlu godinu, rekao je direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za zapadni Balkan Goran Pekez.

Na Samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima pod nazivom "Finansijska budućnost regiona", Pekez je istakao da je najviše ilegalnih tokova rezanog duhana prekinuto u Srbiji i Hrvatskoj, koje čine 99 posto zaplijena na tržištima ovog regiona.

"Jasno su vidljivi rezultati državnih organa u zajedničkoj borbi protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, pogotovo rezanim duhanom. JTI snažno podržava takav pristup. Izazov će biti da se održi ovakav trend u narednom periodu u Srbiji i Hrvatskoj", naglasio je Pekez.

Prema njegovim riječima, neophodna je odlučnija borba protiv šverca duhanskih proizvoda u BiH, Kosovu i Albaniji, jer se bilježe zabrinjavajući poremećaji legalnog tržišta.

Pekez je rekao da Crna Gora sprečava tranzit duhanskih proizvoda bez legalnog porijekla, dok je za Makedoniju pohvalno uvođenje elektronske evidencije farmera, s obzirom da je riječ o državi koja ima veliku sopstvenu proizvodnju duhana.

Prema njegovim riječima, u regionu zapadnog Balkana učešće akciza i PDV-a na duhanske proizvode iznosi i do 12 posto ukupnih budžetskih prihoda, pa je tako u 2014. godini duhanska industrija doprinijela sa oko 2,3 milijarde eura u budžete zemalja ovog regiona.