Regija
0

MVPEI: Hrvatska nije prekinula odnose sa Slovenijom

FENA
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) odbacilo je u utorak tvrdnje slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je "Republika Hrvatska posljednjih mjeseci praktički prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom", priopćeno je iz MVPEI-a.

"Takva izjava ne doprinosi jačanju prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja i stvaranju pozitivnog ozračja za rješavanje postojećih otvorenih pitanja", ocjenjuju u Ministarstvu.

Rupel je na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (EP) u kontekstu rasprave o hrvatskom Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) izjavio da je Hrvatska posljednjih mjeseci praktički prekinula diplomatske odnose sa Slovenijom i da već pet, šest mjeseci nema kontakata na razini ministara vanjskih poslova, dodajući da to ne pomaže rješavanju problema.

Na Zrinjevcu najavljuju da je, za razliku od takvog pristupa, Hrvatska spremna rješavati sva otvorena pitanja u europskom duhu kroz dijalog i suradnju.

"Bez obzira na osebujan način komunikacije slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Hrvatska ponovno ističe spremnost za nastavkom dijaloga na svim razinama pa tako i na razini ministara vanjskih poslova", stoji u priopćenju.

Šef slovenske diplomacije predstavio je članovima Odbora prioritete slovenskog predsjedništva, a prije toga održana je rasprava o Hrvatskoj na kojoj je izvjestitelj EP-a Hannes Swoboda predstavio svoj nacrt izvješća o napretku Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.