{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUP: Ne protjerujemo migrante iz Hrvatske u BiH, policija postupa zakonito

F
FENA
16.12.2018. u 14:11
55
162
MUP: Ne protjerujemo migrante iz Hrvatske u BiH, policija postupa zakonito
55
MUP: Ne protjerujemo migrante iz Hrvatske u BiH, policija postupa zakonito
Screenshot
MUP Hrvatske odbacio je tvrdnje Border Vioence Monitoringa o protjerivanju i nasilju nad migrantima, a nakon objave video materijala za koji tvrdi da potkrepljuje sumnju da hrvatska policija sistemski izbacuje grupe izbjeglica na vanjskoj granici EU prema Bosni i Hercegovini.
"Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutrašnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske. Ne radi se o protjerivanju stotina migranata u BiH već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja", izvijestio je MUP.

Sporna snimka stigla u anonimnoj poruci

"Border Violence Monitoring" je objavio da im je snimka stigla u anonimnoj poruci, ali da zbog njezine opsežnosti i suglasnoti detalja s ostalim izvještajima vjeruju da autentična, prenosi Hina.

"Video materijal snimljen je u šumi Lahovo na teritoriju BiH između 29. septembra i 10. oktobra 2018. i pokazuje 54 nezakonita grupna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske u BiH, najmanje 350 izbjeglica među kojima su mala djeca, maloljetnici i žene", kaže se u priopćenju BVM-a.

Dodaju da izvještaji lokalnih nevladinih organizacija govore da su protjerivanja praćena uništavanjem imovine, nasiljem i krađama policije te da Ljekari bez granica redovno u selima blizu granice migrantima zbrinjavaju povrede od policijskih palica.

U MUP-u, pak, ističu da je institut odvraćanja propisan člankom 13. Zakonika o šengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Hrvatske i BiH.

"Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije evropskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij", kažu u MUP-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: