Srbija
0

MUP: Izručenje Župljanina što prije

FENA
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije intenzivno se radi na tome da haški optuženik Stojan Župljanin što prije bude izručen Haškom tribunalu, potvrđeno je danas Tanjugu u vrhu MUP-a.

Uvjeti su se stekli nakon održavanje telefonske sjednice Vlade Srbije, na kojoj je data saglasnost za izručenje Župljanina koji je uhapšen u Pančevu 11. juna.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da bi Župljanin, najvjerovatnije sutra, mogao biti izručen Tribunalu u Haagu.

Vanraspravno krivično Vijeće za ratne zločine Okružnog suda odbilo je ranije danas kao neosnovanu žalbu Župljaninovih branilaca, čime je rešenje istražnog sudije o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Haškom tribunalu postalo pravosnažno i na tu odluku ne može se uložiti žalba.

Tužilaštvo Haškog tribunala je 17. decembra 1999. podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992. godine.