"Kamata zabranjena muslimanima"
0

Muftija Zukorlić godinama ne plaća struju, dug narastao na 45.000 eura

SRNA
Muamer Zukorlić (Foto: Arhiv)
Muamer Zukorlić (Foto: Arhiv)
Islamska zajednica u Srbiji, čiji je poglavar Muamer Zukorlić, za utrošenu električnu energiju duguje približno pet miliona dinara (skoro 45.000 eura), jer je godinama ne plaća.

"Elektrodistribucija" u Novom Pazaru spremna je za svaki dogovor, strahujući da Zukorlić na nacionalni nivo ne podigne priču o dugovanjima Fakulteta za islamske studije, džamije i Mešihata, piše Blic.

"Kad god neko pokuša da reaguje, Zukorlić ga odmah optuži da je protiv islama i priču prebacuje na nacionalni nivo. Zato mu državne institucije tolerišu sve propuste i dugovanja", rekla je direktorica nevladine organizacije "Urban-in" iz Novog Pazara Aida Ćorović.

Zukorlić je nedavno poručio "Elektro-Srbiji" Kraljevo da neće plaćati kamatu na neizmirena dugovanja, jer je "kamata zabranjena muslimanima i islamskim institucijama".

Sagovornik lista tvrdi da Zukorlić nema papire ni za šta što posjeduje u Novom Pazaru, a da ga zbog toga niko ne dira, jer "odmah galami kako je to ugrožavanje prava Bošnjaka".

Zukorlićeve ustanove su u aprilu prošle godine dugovale približno 110.000 eura. Struja je tada nakratko isključena jedino Fakultetu za islamske studije, a ponovo je uključena jer su studenti blokirali upravnu zgradu "Elektrodistribucije". Dogovoreno je da se dug plati u ratama.