"Rasteretiti buduće naraštaje"
3

Mrkić: Moguće povlačenje tužbi Srbije i Hrvatske za genocid

SRNA
Ivan Mrkić
Ivan Mrkić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je moguć dogovor o povlačenju tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

Mrkić je rekao da Srbija i Hrvatska treba da se "bez privlačenja reflektora" dogovore o onome što je od zajedničkog interesa dvije zemlje, o čemu je već razgovarao sa hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić.

"Na obje strane sazrijeva svijest da treba raditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće naraštaje", rekao je Mrkić za današnje "Večernje novosti".

Govoreći o regionalnoj saradnji, Mrkić je rekao da će Srbija i dalje raditi na razvijanju dobrih komšijskih odnosa, podsjetivši da je Srbija predsjedavala svim regionalnim inicijativama i pokazala koliko je tome predana.

Mrkić je izjavio da Evropa ne traži od Srbije priznanje Kosova i da spoljnopolitička aktivnost Srbije, uz poštivanje Ustava, mora da bude usmjerena ka očuvanju teritorijalnog integriteta da bi se spriječilo da secesija dobije dublji korijen.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje promjenu odnosa međunarodne zajednice i prestanak politike dvostrukih aršina, Mrkić je rekao da očekuje da će u "vremenu koje dolazi doći do ravnoteže“.

On je istakao da od pregovora sa Prištinom očekuje da donesu "nešto što će biti zdravo za obje strane", ali da je to moguće samo ako su obje strane na to spremne, napomenuvši da se stiče utisak da je do sada samo srpska strana činila ustupke, a da je druga strana ta koja samo reda zahtjeve.

Prema njegovim riječima, zadatak Ministarstva spoljnih poslova je da u međunarodnim nastupima zastupa stav Srbije, a to je da moraju biti poštovane Rezolucija 1244 i ostale međunarodne pravne norme.