|

Most objavio sporazum: Novi premijer Hrvatske neutralna osoba ili naš predstavnik

Most objavio sporazum: Novi premijer Hrvatske neutralna osoba ili naš predstavnik
0
F
FENA
19.12.2015. u 16:57
9
komentara
0

dijeljenja
Most objavio sporazum: Novi premijer Hrvatske neutralna osoba ili naš predstavnik
Koalicija Most je u subotu na svom Facebook profilu objavila preliminarni okvir dogovora koju je sinoć ponudila dvjema velikim koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade, kojom bi, kako predlažu, predsjedavala konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.
U uvodu tog sporazuma stoji kako su, na prijedlog Mosta o zajedničkom formiranju svih razina vlasti, HDZ i njegova Domoljubna koalicija i SDP s koalicijom Hrvatska raste ostavile otvoreni, iako uvjetovani prostor za suradnju.

Radi smjera daljnjih pregovora tim se dogovorom, ako ga parafiraju iz HDZ-a i SDP-a, utvrđuje razina spremnosti svake od strana na trojnu suradnju. Most tako nudi formiranje Vlade u kojoj bi sjedili njihovi i predstavnici HDZ-ove i SDP-ove koalicije te stručne nestranačke osobe. Svi predloženi kandidati u Vladu bi ušli samo na temelju konsenzusa.

Predsjednik Vlade bio bi konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. I u slučaju da se samo dvije strane usuglase oko toga i to potpišu, novi premijer mogao bi biti samo nestranačka osoba ili netko iz Mosta te bi se to smatralo postignutim dogovorom između potpisnika koji nije moguće mijenjati u nastavku pregovora između Mosta i strane koja je potpisala.

Ako sve tri strane potpišu taj sporazum, u Vladi bi sudjelovale preko stranačkog predstavnika te na položaju jednog od potpredsjednika. U Vladi bi preko svojih stranačkih predstavnika sudjelovali i na položaju ministara, prema trojno dogovorenom udjelu, pri čemu bi se za svakog kandidata tražio konsenzus svih strana. Strane potpisnice sudjelovale bi i u predlaganju svojih kandidata u sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade, sukladno trojnoj raspodjeli te uz pravilo konsenzusa svih strana za svakog kandidata.

Trojnim konsenzusom bi se konstituirao novi saziv Hrvatskog sabora te izabrao njegov predsjednik. Svi potpredsjednici i članovi svih saborskih tijela birali bi se dogovorom u skladu s izbornim rezultatima i uvažavanjem svih drugih stranaka i zastupnika koji nisu sudionici ovog dogovora, prema dosadašnjoj saborskoj praksi. Na temelju postignute razine suglasnosti unutar ovoga okvira, izradila bi se i potpisala službena zajednička izjava, a nakon toga i cjeloviti ugovor.

U Mostu ističu kako su se na objavu okvirnog dogovora koji su ponudili HDZ-u i SDP-u odlučili zbog "gomile krivih informacija koje završe u medijima", među kojima i neistine da su s dvjema koalicijama dijelili ministarstva.

"Gotovo je nevjerojatno koliko često kriva informacija završi u medijima. Toliko često da to zaista nema nikakve veze sa slučajnošću. Ovo je izvorni dokument koji smo tražili da potpišu obje strane, a ne nekakva podjela ministarstava kao na placu. Krajnje je vrijeme da prestanu laži, podmetanja i spinovi", poručuju na svom Facebook profilu.

Taj su dogovor u petak navečer ponudili na sastanku s predstavnicima HDZ-a i SDP-a. O sporazumu trenutno raspravlja Predsjedništvo HDZ-a a to će predvečer 'odraditi' i Predsjedništvo SDP-a. Novi sastanak s Mostom predviđen je za večeras u 19 sati, nakon kojega se očekuje i ime mandatara nove vlade.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...